Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Hoe wordt orange wine gemaakt? Bij het maken van orange wine, maak je dus wijn op de manier van rode wijn maken, maar dan met witte druiven in plaats van blauwe druiven. Tijdens het fermenteren worden de schillen van de witte druiven niet gescheiden van de most (het fermenterende sap van druiven).
Oranje wijn, ook wel orange wine is een wijn van witte druiven, met een oranje of amberachtige kleur. De wijn krijgt de kleur van de schillen en pitten, waar de smaak en kleurstoffen in zitten. Deze blijven in contact met het sap (meestal een half jaar!) tijdens de vergisting.
Oranje wijn wordt gemaakt van het sap van witte druiven en laat deze, net als bij rode wijn, fermenteren met de druivenschilletjes. Dit geeft de wijn een veelal meer oranje-gele kleur en verklaart dus de naam van de wijn.
Net als bij rode wijn bevatten oranje wijnen tannines. Dit zorgt dus voor een stevige smaak en meer bittere tonen. De oxidatie geeft ook nootachtige tonen aan de wijn. De smaak is vaak echt niet te vergelijken met een 'normale' witte wijn.
Er wordt blauwe kleurstof – uit de blauwe druiven – geïsoleerd (E163 ) en vervolgens toegevoegd aan de witte Chardonnay wijn. Om de kleur van de wijn zo lekker chemisch te houden, wordt de wijn ook nog ontzuurd. Zuren zijn namelijk van invloed op de kleur van de wijn.
ETEN EN ORANGE WIJN
Sushi/sashimi, maar ook andere vette vis rauw of gerookt combineren heel mooi. Ook paddestoelen en knoflook gaan geweldig samen, net zoals ze dat met een Nebbiolo doen die veel zuren en tannines in zich heeft.
Oranje wijn of amber wijn komt in principe van een heel oud wijnproces. Vroeger lette men niet op de kleur. De witte druiven werden in een pot gedaan en men liet de druiven vergisten. Als de vergisting heel lang duurde dan kregen sommige witte wijnen een heel intense kleur, dus de amber wijn of oranje wijn was geboren.
De wijn wordt groen genoemd, omdat hij wordt gemaakt van een zeer jonge (groene) druif.
Het werkt als volgt: je hebt een vat met gekneusde blauwe druiven, bestemd om rode wijn mee te maken. Op een bepaald moment laat je een beetje sap uit het vergistende vat weglopen, 'bloeden'. Dit sap heeft tijdens de inweking met de druivenschillen een rosé kleur gekregen.
De wijnen worden op dit domein met uiterste zorg gevinifieerd met een schilmaceratie. Hiervoor weken de schillen een tijdje in het sap, wat zorgt voor een optimale extractie aan smaken. Sappige, ronde en fruitige wijnen om duimen en vingers af te likken zijn het resultaat.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.
Vinho verde wordt op speciale wijze geproduceerd. De wijnmakers laten het verse druivensap gisten in open stenen kuipen. Daarna wordt de wijn in vaten opgeslagen. Tijdens de opslag ondergaat de wijn een 2e malolactische gisting waarbij koolzuur vrijkomt.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.
Hugo is officieel een cocktail. Het is een beroemd aperitief afkomstig uit het Bolzano in het Italiaanse Zuid-Tirol. Overal in deze regionen kent men Hugo en staat het trots op de drankenkaart. Ze mixen het zelf, met spumante uit de regio.
'Heel erg fris en fruitig', zo is de smaak van Hugo te omschrijven. Hugo is een licht-alcoholische drank met 100% natuurlijke ingrediënten. Er komen geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan te pas. De drank is gemaakt op basis van vlierbloesemsiroop, bruiswater, mousserende wijn en munt.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Groene wijn? Groen staat voor de Portugezen voor de jongheid van de druiven waarmee de wijn wordt geproduceerd. De druiven zijn dus 'groen' (onrijp) en worden zonder schil gebruikt voor het maken van de witte wijnen. De wijn zelf is daarom licht van kleur.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Chablis in het kort
Exclusief omdat: Deze wijn mag alleen maar in de Chablis regio worden geproduceerd. Dit gebied kan niet verder groeien en er mag ook maar een vastgesteld aantal van 50hl wijn per jaar geproduceerd worden per hectare. Schaarste dus!
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Pouilly Fumé, loire wijn
Pouilly Fumé komt uit het prachtige Pouilly-sur-Loire in het Noorden van Frankrijk.
Lichtrode wijn van minimaal QBA-kwaliteit, gemaakt van rode druiven die meteen na de aankomst in de kelder zijn geperst.
Een bleke tot lichtrode kleurwijn gemaakt door witte druiven te mengen met rode druiven. Het is het enige geval van een toegestane rood-witte blend vóór de "vinificatie" (dan is het verboden).