Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.
Het luchtalarm is een sirene die gebruikt wordt om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Het luchtalarm is in de oorlog in het leven geroepen om te waarschuwen voor lucht-bombardementen, vandaar de naam luchtalarm.
Vaak staan ze op hoge gebouwen maar meestal op palen van wel 18 meter. Mensen binnen een straal van 600 meter van een paal moeten het luchtalarm kunnen horen. In de meldkamer van de brandweer staat een bedieningscomputer. Hiermee kan de brandweer een signaal sturen naar alle sirenepalen in de omgeving.
Als de sirene gaat (anders dan de eerste maandag van de maand om 12.00 uur), dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen, sluit ramen en deuren, zet de radio of tv aan en stem af op de regionale omroep. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt.
Ja, om een paar voorbeelden te geven: in Frankrijk testen ze net als wij elke maand; op de eerste woensdag van de maand. In Noorwegen testen ze twee keer per jaar; op de tweede woensdag in januari en in juni. In Oostenrijk doen ze het jaarlijks, op de eerste zaterdag in oktober.
Het luchtalarm is in Nederland vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Er werden in de steden sirenes geplaatst, grote elektrische toeters die de inwoners waarschuwden als er een luchtaanval plaatsvond. In 1952 werd dit systeem vervangen door een nieuw sirene-netwerk voor de Koude Oorlog.
De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd) in Nederland. Ze worden dan getest en klinken door het hele land. Het geluid moet overal hoorbaar zijn. Toch zal je gemerkt hebben dat de totaal 4278 sirenes niet altijd precies om 12.00 uur afgaan.
De nieuwe, huidige sirene is alle hulpdiensten hetzelfde. Deze kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz. Mede vanwege het toenemende verkeer is het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB.
Ook een burgemeester, gouverneur of minister kan Be-Alert activeren, om een bericht uit te sturen naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, zoals ramen en deuren sluiten bij een brand.
Ja, geluid gaat door de lucht, maar de naam komt toch echt van de oorspronkelijke functie: het luchtalarm werd ingevoerd om te waarschuwen voor luchtaanvallen. De eerste sirenes verschenen kort voor de Tweede Wereldoorlog, maar pas daarna werd het systeem landelijk ingevoerd.
Tijdens het testen van een van de #WAS-palen zijn per ongeluk alle WAS-palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm door de hele regio te horen was.
Het WAS (de sirenes) is één van de crisiscommunicatiemiddelen die kan worden ingezet bij een ramp, crisis of ander ernstig incident. De sirenes zijn in 1998 in gebruik genomen. Het WAS bestaat uit 4.278 sirenes verdeeld over Nederland. In het geval van een ramp of crisis kunnen de sirenes worden aangezet.
Je kunt de klok erop gelijk zetten, het testen van de sirenes iedere maand maar er zijn uitzonderingen. Zo wordt het alarm niet getest op nationale feestdagen, religieuze dagen of fop Dodenherdenking. En dus ook vandaag, op tweede pinksterdag, klinkt er geen luchtalarm.
Op 4 oktober 2018 vond de laatste test plaats. Na deze test is het systeem afgebouwd. De sirenes blijven wel bestaan rond nucleaire installaties, om te gebruiken in geval van nood, maar een geluidstest wordt niet meer uitgevoerd.
In Duitsland bestaat het luchtalarm van vroeger nog steeds en wordt het veelal gebruikt voor de Duitse brandweer. Signalen Duitse E57 sirene: Feueralarm (oproep vrijwillige brandweer) Warnung (aanslagalarm)
In de NEN 2575: Ontruimingsinstallaties zijn de eisen over de specifieke geluidsniveaus te vinden. Het alarm met een gesproken woord moet minimaal 60 dB produceren, voor de reguliere sloop whoop geldt 65 dB. En in gebouwen waar mensen ook slapen is minimaal 75 dB bij het hoofdeinde vereist.
Dit lange signaal zonder onderbreking dient als waarschuwing. er komt gevaar aan. Informeer je ze snel mogelijk via de TV of via de website van de orf.at. Hier verschijnen de regels waaraan je je moet houden.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Afschaffing. In april 2021 liet de minister van Justitie en Veiligheid weten dat hij het besluit over de toekomst van het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) overlaat aan het volgende kabinet. In de komende jaren zullen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of en hoe het WAS wordt voortgezet.
Zoals elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur, zal het luchtalarm ook in Amersfoort weer afgaan. We grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test, maar daadwerkelijk een noodgeval is!
Meervoud: sirenen (wezen, toestel) sirenes (toestel)