Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo Deze oliebol is een van de weinige bollen die ook tijdens oud en nieuw wordt gegeten. De anijszaad en honing verraden dat dit geen Spaans recept is. Het is overgewaaid uit Noord-Afrika. De bewoners op het tropische eiland Guam maken de oliebol vooral met banaan.
Een donut, ook wel doughnut genoemd, is een gefrituurde ring of bal van deeg, soms gevuld met jam, vaak bedekt met suiker of glazuur. De donut is zowaar familie van de oer-Hollandse oliebol en werd in de negentiende eeuw door Nederlandse immigranten geïntroduceerd in Amerika. Wat is een donut?
De Amerikanen noemen oliebollen 'Dutch doughnuts'. Ze zijn een overblijfsel van de Nederlandse aanwezigheid tijdens de 17e eeuw in Nieuw- Nederland, dat overeenkomt met de huidige staten New Jersey, Delaware en gedeelten van Connecticut en Pennsylvania. Het plaatsje Bolsward staat synoniem voor oliekoeken.
Als je op oudjaarsavond op zoek bent naar oliebollen in Spanje, moeten we je helaas teleurstellen. In plaats van oliebollen, eten de Spanjaarden namelijk druiven! Om 12 uur is de traditie om op elke klokslag een druif te eten, twaalf in totaal.
Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
Klenät (meervoud: klenäter) is een gefrituurd gerecht, dat populair is in Zweden, Denemarken (waar het klejne heet), IJsland (kleina) en Noorwegen (fattigmann).
Het woord smoutebol is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is oliebol.
Destijds vond aan het einde van de vastenperiode het kerstfeest plaats. Dit werd gevierd met onder andere het eten van oliekoeken. Deze bestonden uit houdbare grondstoffen en waren volgezogen met vet tijdens het bakken. Hierdoor waren de koeken voedzaam én lekker.
Het record van 13 oliebollen eten in 12 minuten is bij de eetwedstrijd van de oliebollenkraam van Nico Sterrenberg in Schiedam namelijk wederom behaald. "Volgend jaar gaan we het record verbreken."
Ook wel het broertje van de oliebol. De Berliner Bol bevat geen krenten, maar is wel gevuld met jam/confituur of banketbakkersroom. Waar oliebollen een typische oud en nieuw lekkernij zijn, kan je in Duitsland het hele jaar door Berliner Bollen halen.
Dit zijn de beste oliebollen van Nederland: Nico is voor de derde keer winnaar van de oliebollentest. Wat een geluk: de beste oliebollen van Nederland komen bij ons uit de buurt! Oliebollenkraam Nico Sterrenberg, aan de Koemarkt in Schiedam, won de prijs in 2019, 2021 én in 2022.
België kent bijvoorbeeld geen oliebollen maar Smoutebollen. Deze lijken overigens wel op onze lekkere oliebollen maar worden in smout (een dierlijk vet) gebakken.
De oliekoek, in feite dus de voorloper van de oliebol, is naar alle waarschijnlijkheid in de middeleeuwen vanuit Spanje en Portugal naar onze regio gekomen.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Bier in plaats van water in het het oliebollenbeslag zorgt voor heerlijke luchtige oliebollen (vooral donker bier). Het geeft de oliebollen een extra lekkere smaak.
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam.
De meeste oliebollenkramen frituren tegenwoordig in olie of vloeibaar vet.Daardoor bevatten de oliebollen en appelbeignets minder verzadigd vet dan vroeger.
deep-fried dough ball {znw.}
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
In de late middeleeuwen ontstond de traditie onder arme mensen om na de jaarwisseling langs de deuren te gaan, om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor de beste wensen kregen zij wat te eten. Vaak was dat een oliekoek.
Hoeveel bollen de Nederlanders in totaal verorberen, is onduidelijk. De schattingen lopen nogal uiteen, van 50 tot 100 miljoen. Er zijn duizenden verkooppunten en geen instantie heeft een goed overzicht. Koopmans, marktleider in bakproducten, houdt het in ieder geval op 55 miljoen zelfgemaakte oliebollen.
Er zijn volgens de laatste telling van de Kamer van Koophandel 512 oliebollenbedrijven. Die hebben bij elkaar circa 1700 kramen. Veel ondernemingen hebben meerdere kramen verspreid over het land. De oliebollenkramen zijn te vinden op kermissen, maar ook in de winter bij winkelcentra en trein-, metro- en busstations.