Afkick. Wie stopt met gebruiken of niet tijdig bijgebruikt, kan hevige ontwenningsverschijnselen krijgen (dit wordt 'cold turkey' genoemd): angstgevoelens, irritatie, zweten en koude rillingen, kippenvel, braakneigingen, buikkrampen, diarree, tranende ogen, lopende neus, pijn in armen en benen.
In een periode van een tot 3 weken nemen de verschijnselen geleidelijk aan af (1). De ergste klachten zijn vaak na een week wel over, maar gevoel van onrust en slecht slapen kunnen wel langer aanhouden. In de op ontwenning gerichte hulpverlening worden de onthoudingsverschijnselen opgevangen met methadon.
De meeste mensen hebben professionele begeleiding nodig om af te kicken. Dit kan met bijvoorbeeld methadon als vervangend middel voor heroïne waarvan de basis langzaam aan wordt afgebouwd. Afkicken onder een narcose is ook een methode die gebruikt kan worden. Praat erover met de huisarts.
Zo krijgt de gebruiker een droge mond, kunnen ze last hebben van opvliegers en slaperigheid. Ook kan de drug het moeilijk maken om helder na te blijven denken. Lichamelijk kan de drug ook leiden tot misselijkheid en jeuk. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de gebruiker zijn of haar huid volledig openkrabt.
Heroïne brengt je in een roes, en je kunt je er heerlijk door ontspannen. Het werkt verdovend, pijnstillend, en je vergeet de wereld om je heen. Een ideale drug als je leven niet zo lekker loopt. De meeste mensen die heroïne gebruiken, roken het (chinezen).
De geur doet aan azijn denken en de smaak is bitter. Heroïne is oplosbaar in water. Het uitzicht van versneden heroïne ('straatheroïne') kan variëren van een grijs of beige tot zelfs bruin grof poeder en geelbruine brokjes.
Ontwenningsverschijnselen van heroïne
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrustig en angstig voelen en spijt krijgen. Om een terugval te voorkomen en weer naar heroïne te grijpen, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Jeuk, koorts en meer bij afkicken
Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid. Afkickverschijnselen verschillen per persoon. Sommigen hebben ook last van slapeloosheid, een slecht humeur, angst, een verminderd concentratievermogen en een verhoogde eetlust.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Gemiddeld gebruikt men per keer 1/4 gram. Totaal per dag : 1 tot 2 gram. Mits er geld is natuurlijk.
Heroïne is een van de meest verslavende stoffen die er zijn. Na 3 weken gebruik kunnen bij stoppen al onthoudingsverschijnselen optreden. Een commissie van experts beoordeelde heroïne als de meest verslavende drug, meer dan crack en tabak.
De eerste week heb je last van zeer wisselende stemmingen. Dan breekt een periode van een week of tien aan waarin je geen afkickverschijnselen meer hebt en het gevoel hebt dat je er helemaal vanaf bent. Helaas volgt er daarna een periode waarin je depressief kunt worden. Dit kan wel een half jaar duren.
Nu hun gemiddelde leeftijd rondom de 45 jaar schommelt, verdwijnen de junkies langzamerhand uit het zicht. De levensverwachting van spuiters ligt rond de 55 jaar, rokers worden gemiddeld 10 jaar ouder.
Een junk of junkie is iemand die verslaafd is en waar je dat ook aan kunt zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld erg mager zijn of naaldsporen op hun huid hebben. onderneemt.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Er ontstaat een toestand van welbehagen over het hele lichaam, een gevoel van warmte en geborgenheid. Onaangename gevoelens zoals pijn, verdriet, honger, angst of kou verdwijnen. Maar samen met de negatieve vallen ook de positieve gevoelens zoals verliefdheid, blijdschap en seksuele gevoelens weg.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
Via een spuit kan deze substantie worden geïnjecteerd in een ader. De stof komt dan direct in je bloedbaan terecht en via je bloed in je hersenen.
Cokegebruikers zien vaak bleek en hebben soms wijde pupillen
Gebruikers van coke hebben vaak strak gespannen spieren, zien bleek en hebben soms grote pupillen. Door de verwijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht en dragen ze daarom graag een zonnebril.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).