Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Een kwast bewaren op lange termijn
Door deze te bewaren in een potje met water, kan de kwast de volgende dag weer gebruikt worden. De kwast blijft zo mooi soepel. Op nog langere termijn een kwast bewaren, vooral als je een periode stopt met verven, is rauwe lijnolie de beste oplossing.
Acryl penselen
Gebruik penseelreiniger voor het reinigen van alle acrylpenselen. Gebruik nooit aceton. Zelfs maar een wassen in aceton kan de haren uitdrogen en hun prestaties beïnvloeden. Aceton ontdoet de borstel van de natuurlijke vocht.
Ook kun je acrylverf uit kleding verwijderen met warm water en wasmiddel. Dompel eerst een sponsje of doekje (pluisvrij) in een bak met water en wasmiddel.
Gebruik de volgende methode: Penselen die voor acryl of olieverf zijn gebruikt worden schoongemaakt door eerst de verf goed af te vegen aan papier of liever aan een oude doek. Druk de verf voorzichtig tussen de haren naar de punt toe. Spoel het penseel daarna goed uit in water respectievelijk terpentine.
Heb je verf op waterbasis gebruikt? Week je kwast of verfroller dan twee uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar ook deze kwasten en verfrollers op een droge plek.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Enkele dagen kwasten bewaren
Als je binnen een aantal dagen weer gaat schilderen, kun je de kwasten bewaren door deze goed in de verf te dompelen en vervolgens in te pakken met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Kwastenreiniger is voor het reinigen van kwasten, penselen en verfrollers welke gebruikt zijn voor alkydverven. (terpentine verdunbare verven). U kunt uw kwast in een pot met kwastreiniger reinigen, daarna goed bewegen zodat alle verf met de kwastreiniger in aanraking komt. Vervolgens nawassen met zeep/afwasmiddel.
Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep.
Want hoewel wasbenzine, thinner en terpentine alle drie als reinigings- of verdunningsmiddel gebruikt kunnen worden, verschillen de eigenschappen sterk van elkaar. Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt.
Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen. Het middel is namelijk al redelijk vet van zichzelf.
Die touwtjes, in vakterm de woeling, houden de kwastharen bij elkaar zodat de verf goed uit de pot in de kwast wordt vastgehouden en u met de kwast strakker kunt besnijden. Een kwast zonder woeling transformeert al snel in een bloemkool waar niet mee te schilderen valt.
Je verfrollers schoonmaken om te hergebruiken raden wij alleen aan voor muur verfrollers. Andere verfrollers, zoals lakrollers, verliezen hun kwaliteit als je deze gaat schoonmaken. Laat deze rollers na de klus helemaal opdrogen en gooi ze vervolgens weg bij het restafval.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek. Daarna kunt u de kwasten gewoon gebruiken.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Het onderhouden van gel penselen is een stuk makkelijk dan bij acryl. Let er wel op dat de gel penselen na gebruik donker weg zet. Voor het reinigen van je penseel is alleen een Cleaner nodig, wel is het belangrijk dat je het penseel na gebruik in het donker op ruimt. Je penseel zal hierdoor jaren mee gaan.
Pak het blok zeep en wrijf heen en weer met je kwast.
Haal je kwast heen en weer zodat de zeep goed tussen de haartjes van de kwast kan komen. Pas op dat je niet te hard drukt met je kwast op het blok zeep. Ga niet te ruw heen en weer, maar wrijf altijd met de haren mee.
Voor acrylverf kun je het over het algemeen het best penselen met synthetische haren kiezen. Je kunt ook schilderen met penselen met natuurlijke dierenharen, maar dit heeft een paar nadelen: de verf wordt minder goed afgegeven, de haren slijten snel en de veerkracht van de haren gaat snel achteruit.