LED verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting. De meest zuinige LED lampen verbruiken tot 90% minder energie dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst. Daarnaast hebben LED lampen ook een langere levensduur. Een goede LED lamp kan wel tot 50.000 branduren meegaan!
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Slechts twee soorten lampen kunnen voldoende straling produceren: TL-buizen en zogenaamde menglichtspots met ingebouwde UV brander.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Energielabel F is het op een na minst energiezuinige label voor huizen. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor 'hoog energieverbruik'. In deze energie klasse F zijn nog weinig energiebesparende maatregelen genomen. Met enkele energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Led-lampen: energieverbruik en levensduur
LED-lampen gaan langer mee (circa 50.000 uur), dan UV-lampen (circa 10.000 uur). Bij intensief gebruik moeten UV-lampen een paar keer per jaar vervangen worden, terwijl LED-lampen jaren meegaan. De LED-lamp is meestal duurder in aanschaf, dan de UV-lamp.
Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
Een ledlamp is dus een lamp met verschillende lichtuitstralende diodes. De term “UV” verwijst naar een type ultraviolette stralen die niet zichtbaar zijn voor het menselijke oog en die een golflengte hebben tussen 100 nm en 400 nm.
Met E14 led lampen bespaar je op jouw energiekosten. Zo kun je een 6 Watt spaarlamp vervangen door een 2 Watt E14 led lamp. Dit is een besparing van 67%. Ook met E14 lampen kun je dus aanzienlijk besparen!
Ledlampen hebben direct na het inschakelen de volle lichtopbrengst. Ze kunnen beter tegen vaak aan- en uitschakelen dan spaarlampen. Sommige ledlampen zijn dimbaar, andere niet, dit staat op de verpakking vermeld.
LED en duurzaamheid
In tegenstelling tot andere lichtbronnen verbruikt LED verlichting veel minder stroom. Dit is niet alleen heel fijn voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Doordat er zoveel minder stroom wordt verbruikt draagt LED bij aan het verminderen van CO2 uitstoot.
Een moderne spaarlamp is dus efficiënter dan de modernste led. De prijs van een moderne led is ongeveer 15 eurocent per Lumen; dat is ca. 15x zoveel als de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per Lumen kost (prijspeil 2006). Ook in prijs is een led dus (nog) absoluut niet concurrerend.
Waarom heeft Philips Hue dan energielabel G? Sinds 1 september 2021 is de regelgeving veranderd, het energielabel is duidelijker gemaakt. Geen A++ meer, maar een energielabel dat loopt van de tot en met G. Hierdoor zijn veel lampen, die eerste label A hadden, verschoven naar F of G.
De nadelen van UV-licht. Als u veel tijd in de zon doorbrengt, betekent dit dat uw lichaam aan intensieve UV-straling blootgesteld wordt – dit kan uw huid en ogen ernstig beschadigen, indien u deze niet beschermt tegen de zon. Het is dan ook van groot belang dat u een goede zonnebril met UV-bescherming draagt.
TGB BIAB™ NATURAL NAIL TREATMENT
Na het aanbrengen van de eerste dunne laag BIAB™ uitharden gedurende 60 seconden in de The GelBottle LED Lamp of in de low-heat functie voor 99 seconden. Wij raden het gebruik van andere lampen niet aan!
Led-verlichting geeft geen infrarode of ultraviolette straling af, met uitzondering van led's waar het wit licht wordt verkregen met behulp van UV licht. Blauwe en koud witte led-lampen stralen relatief veel blauw licht uit, wat een gezondheidsrisico kan inhouden (“blauw lichtschade”).
BIAB staat voor Builder in a Bottle, het is dus een all-in-one sculpting/bouwgel in een flesje die ook al voorzien is van een kwastje. Je hebt dus geen los potje met een apart kwastje meer nodig, dit scheelt veel geknoei. De gel is een afweekbare sculpting gel, waarmee je kan verstevigingen maar ook mee kan verlengen.
Handig aan een UV-lamp is dat je de lampen makkelijk kunt vervangen. Zo hoef je dus niet de hele lamp te vervangen. Ze gaan ongeveer 1,5 tot 2 jaar mee.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Energielabel D zit tussen goed en slecht in
De energielabels E, F en G noemen we rode labels. Dat betekent dat een woning met één van deze energielabels veel energie verbruikt, waardoor de energiekosten hoog zijn. Energielabels C en D zijn oranje labels en vallen er dus eigenlijk precies tussenin.
Energielabel C: energiezuinig of niet
Een woning met energielabel C is relatief zuinig, maar heeft nog wel ruimte voor verbetering. Je energieverbruik is redelijk laag. Toch zijn de kosten voor energie nog wel hoger dan bij een woning met een groen energielabel.