In de herfst valt de meeste regen: 231 millimeter. 'Dit komt door de combinatie van warmte en wind', legt Siegmund uit. 'Het is dan nog niet zo koud, dus er zit meer vocht in de lucht en er zijn ook veel stormen. '
Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter.
Neerslag per seizoen
In de zomer is dat gemiddeld 225 millimeter en in de winter 208 millimeter. Voor de herfst komt het gemiddelde uit op 242 millimeter. Daarmee is dit dus inderdaad veruit het natste seizoen.
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 44 mm.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
De tropische regenzone ligt van april tot september op het noordelijk halfrond en de noordelijk gelegen tropen maken dan een regentijd door met dagelijks veel neerslag. Van oktober tot maart ligt de regenzone op het zuidelijk halfrond en maken de zuidelijk gelegen tropen een regentijd door.
De vrijdag, de dag tussen de meest natte dagen, was opvallende genoeg altijd een van de droogste dagen van de week. Maar in 2020 is met 49,3 procent de dinsdag de droogste dag. Exact om de week valt er regen op de dinsdag. De maandag staat op de tweede plek en daarna komt pas de vrijdag.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Met gemiddeld over het land 107 millimeter neerslag tegen 58 millimeter normaal was februari een zeer natte maand. In De Bilt viel 133 millimeter. De regionale verschillen waren groot. Het minst nat was het aan de kust met ongeveer 70 mm.
Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
En de winnaar is, …. misschien niet onverwacht, Athene! Daar regent het slechts 365 millimeters per jaar, dat nat valt op amper 43 dagen. Even snel rekenen: 365 – 43 = dat zijn 322 droge dagen per jaar!
Hoe warmer het water is, hoe meer vocht meegenomen kan worden in de stijgende luchtbellen. Daardoor kan extra veel regen vallen. Als deze buien verder landinwaarts trekken doven de buien snel weer uit, want landinwaarts is de lucht in het najaar vaak kouder dan boven het relatief warme zeewater.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI. Het landelijk gemiddelde van de neerslag over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 328 mm.
217 uur zon en 215 mm neerslag
Gemiddeld valt er in de winter net zoveel neerslag als dat de zon aan aantal uren schijnt. Er valt gemiddeld over het land 215 millimeter aan neerslag. In het zuidoosten valt duidelijk minder dan in een strook over het midden van het land.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland. Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies.
Mei zonnigste maand
Mei is normaal de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land 223 uur zon. Dat is 46 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur. De maanden juni en juli doen daar met achtereenvolgens 213 en 220 zonuren niet voor onder.
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
De maanden januari tot en met juni zijn voor veel bestemmingen heel geschikt om te reizen. In deze periode is het minder druk dan in de zomermaanden en zijn de tickets vaak goedkoper. Landen rond de evenaar hebben geen zomer- en winterseizoen. Voor deze landen is het van belang om rekening te houden met de regentijd.
Ook naar deze bestemmingen kun je gerust een rondreis plannen in oktober: Argentinië, Borneo, Cambodja, Chili, China, Colombia, Ecuador, Indonesië, Japan, Java & Bali, Laos, Marokko, Myanmar, Namibië, Nepal, Sri Lanka, Suriname, Tanzania en Zuid-Afrika.
Er is geen hevig regenseizoen op Curaçao, maar tijdens het jaar zijn er wel verschillen in neerslag. De droogste periode is van februari tot juni. In die maanden regent het vaak totaal niet. In januari, juli, augustus en september kan er wel wat regen vallen.