Dat honden het verschil weten tussen woorden als 'zit', 'loop' en 'blijf' wisten we al. Maar onze huisdieren herkennen ook accenten, het blaffen van verschillende honden en kunnen zelfs klinkers onderscheiden. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat honden veel intelligenter zijn dan we dachten.
Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.
Van honden wisten we al dat ze in staan zijn om op commando's van hun baasje te reageren. En dat ze zelfs tot duizend verschillende woorden herkennen.
Honden kunnen niet praten en toch reageert hun brein op uitgesproken woorden. Dat duidt erop dat de menselijke taal diepe evolutionaire wortels heeft. Honden, die zich al tienduizend jaar ontwikkelen terwijl ze met de mens optrekken, zijn vooral gevoelig voor onze emoties.
Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science.
Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen.
Communicatie. Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal zoals piepen, grommen, blaffen en huilen, maar een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Wat blijkt namelijk: honden begrijpen meer van wat we zeggen dan we al die tijd dachten. Dat heeft alles te maken met intonatie. Uit een onderzoek van de Eotvos Lorand Universiteit herkennen honden toonhoogtes en zelfs woorden. Het gaat dus om wat je zegt en vooral: hoe je het zegt.
Border Collie heeft vocabulaire van 1022 woorden.
Ik weet niet of jij wel eens het gevoel van een brainfreeze ervaren hebt, maar hier kunnen honden ook last van krijgen als je ze ijs voert. Het hebben van een brainfreeze is op zich niet schadelijk voor de hersenen van je huisdier, maar het zal voor je hond ook ongetwijfeld alles behalve prettig aanvoelen.
Honden communiceren onderling hoofdzakelijk via geur, bijvoorbeeld door aan elkaars kont te ruiken. Daarnaast spelen ook lichaamstaal, aanraking en gehoor een rol. Een poot opheffen, langs de lippen likken en een kleine staartbeweging: het zijn allemaal manieren om te communiceren.
Communicatiemiddelen. Het onderlinge contact van honden vindt voornamelijk plaats via lichaamshoudingen, stand van de staart, de oren en de mimiek. De stand van de staart en oren is, in samenspel met de totale houding van het lichaam van belang voor onderlinge hiërarchie van elkaar ontmoetende of samenlevende honden.
Of je kunt hem leren een aantal tellen je hand aan te blijven raken met zijn neus. Je vouwt een handdoek open en je verstopt er een snoepje in. Vervolgens rol je de handdoek iets op en verstop je er weer een snoepje in. Dit doe je zo vijf of zes keer.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Kauwen op je bezittingen, huilen als je weggaat, en naar de deur staren nadat je weg bent, zijn allemaal belangrijke indicatoren. Ze zullen er ook heel veel van maken dat je naar huis terugkeert; ze kunnen op je been leunen, of ze kunnen vrolijk door het huis snuffelen.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.