Voor eendaagse evenementen met minder dan 250 bezoekers en geen of nauwelijks effect op de omgeving, kunt u vaak volstaan met een melding. Verwacht u meer dan 25.000 bezoekers? Dan heeft u een vergunning nodig voor een groot evenement.
Organiseer je een klein evenement voor minder dan 250 bezoekers? Dan heb je in sommige gevallen geen vergunning nodig. Maar dan moet je wel aan een flinke lijst eisen voldoen.
En dan kan de burgemeester alsnog besluiten om je feestje te verbieden. Bijvoorbeeld als hij denkt dat het slecht is voor het milieu of voor de openbare veiligheid. Dus ja, je mag best je feestje voor 100 man buiten houden. Maximaal 100 man dus.
Nee, voor een straatfeest heeft u geen vergunning nodig. Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op kleine evenementen zijn weinig mensen aanwezig. Kleine evenementen zorgen voor weinig overlast voor bewoners en verkeer.
Een klein evenement is een kleinschalige activiteit in de openbare ruimte die niet langer duurt dan één dag. Een klein evenement trekt minder dan 50 bezoekers. Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Een klein evenement veroorzaakt weinig overlast voor bewoners en verkeer.
Hierin staat dat onder een evenement wordt verstaan: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak (behoudens uitzonderingen). Het vereiste dat een evenement voor het publiek toegankelijk is, brengt mee dat een besloten feest niet onder de reikwijdte van de evenementenbepaling valt.
Reken voor een feest 1 tot 1,5 vierkante meter per persoon. Dus voor een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 45 vierkante meter, geld een maximum aantal feestgangers van 45. Wil je een klein beetje de ruimte hebben om te dansen dat is het met 30 mensen waarschijnlijk het prettigst feesten.
Het is eenieder toegestaan incidenteel een privéfeest te organiseren in een woonhuis of op zijn eigen terrein in de openlucht (tuinfeest) mits dit feest geen geluidhinder veroorzaakt.
Wie thuis een feestje wil vieren heeft geluk, want vanaf 1 juni gelden er geen limieten meer voor het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Een groep vrienden uitnodigen voor een borrel of bbq ter ere van je verjaardag of voor de gezelligheid is dus geen probleem.
Een besloten evenement is een evenement waarvoor je geen toegangsbewijzen verkoopt en waarvoor op geen enkele manier publiciteit gemaakt wordt. Bijvoorbeeld een bedrijfsfeest of een feest voor leden van een vereniging. Over het algemeen is een besloten feest alleen voor genodigden.
Organiseert u een evenement op een voor publiek toegankelijke plaats? Bijvoorbeeld op straat, in een park of op een plein? Dan heeft u mogelijk een evenementenvergunning van de gemeente nodig. Soms is een melding voldoende.
Dit zijn kort gezegd evenementen die niet vrij toegankelijk zijn voor publiek en die veelal plaatsvinden in een evenementenlocatie. Gedacht kan worden aan bedrijfsfeesten, bijeenkomsten voor genodigden, congressen voor een specifieke groep personen.
Een evenementenvergunning vraag je aan bij de gemeente waar je het festival organiseert. Per gemeente verschilt de procedure, dus informeer wat de voorwaarden zijn. De kosten liggen ongeveer tussen de € 180 en € 4.900. Afhankelijk van de grootte van het festival en de geplande activiteiten.
Vergunningen voor een evenement vraag je in Amsterdam aan bij de voorzitter van het stadsdeel, of bij de burgemeester als er meerdere stadsdelen betrokken zijn. Je kunt altijd een afspraak maken met de afdeling vergunningen bij het stadsdeel om je aanvraag voor te bespreken.
Die regels voor de professioneel verzorgde tuinfeesten zijn volgens Jambon dezelfde als de regels die nu gelden voor horecazaken: maximaal vier personen aan een tafel, minimaal anderhalve meter afstand tussen de tafels, mondmaskerplicht voor het personeel en de bezoekers die niet aan tafel zitten, sluitingsuur om 22 ...
Een privé-evenement is wanneer een persoonlijke band bestaat tussen de organisator en de aanwezigen, m.a.w. wanneer gewerkt wordt met een persoonlijke invitatie.
Er mogen maximaal 750 bezoekers komen en het festival moet in de open lucht of in een open tent plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmiddag bekendgemaakt na overleg met de meest betrokken ministers.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.
Wat is het verschil tussen een geplaceerd en ongeplaceerd concert? Een geplaceerde zaal wil zeggen dat je zelf bij het bestellen stoelen kunt kiezen in de plattegrond. Wanneer je kiest voor automatische plaatsing, zoekt het systeem de beste nog beschikbare stoelen uit.