Op latere leeftijd kunnen aan de tandwortel gaatjes ontstaan: de zogeheten wortelcariës. Het tandvlees trekt zich terug, waardoor de tandwortel gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op deze plaats ontbreekt het beschermende glazuurlaagje. Tanden en kiezen zijn hier extra kwetsbaar voor gaatjes.
Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.
Tandvleesontsteking (gingivitis) komt zeer frequent voor bij ouderen. Een gebitsprothese is vaak de oorzaak van ontstekingen van de mondslijm- vliezen en pijnlijke plekken. Eén derde van de ouderen heeft parodontitis. Parodontitis is een ernstige chronische ontsteking van de weefsels rond de tand (tandvlees, kaakbot).
Daarnaast hebben ouderen vaak een verminderde dorstprikkel. Speeksel, de natuurlijke beschermlaag van het gebit, is minder aanwezig, waardoor allerhande problemen kunnen optreden zoals schimmelinfectie, tandbederf, moeite met spreken en slikken en een slechtere hechting van de gebitsprothese.
Mondproblemen herkennen
Cliënt gaat slechter eten en drinken. Cliënt verliest gewicht. Cliënt heeft pijn aan de mond. Cliënt heeft een slechte adem.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Hoe houd je je mond schoon als je ouder wordt? Het basisadvies is om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Als je ouder wordt, kan het zijn dat tandenpoetsen – bijvoorbeeld door stijve handen – wat moeilijker wordt. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn.
Een goede mondgezondheid is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Dat geldt zeker ook voor cliënten in verpleeghuizen. Wie een gezonde mond heeft, kan beter eten, ziet er verzorgder uit en heeft minder last van een slechte adem. Cliënten in verpleeghuizen zijn vaak niet in staat hun mond zelf te verzorgen.
Een loszittende tand heeft diverse oorzaken. Bij kinderen met een melkgebit is het normaal dat de melktand los komt te zitten. Bij volwassenen kan er sprake zijn van een lichamelijke aandoening, het dragen van een beugel maar ook een diepe ontsteking.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd. Soms blijkt echter na enige maanden, dat de wortel van de tand oplost. Dit betekent helaas dat de tand alsnog verloren gaat. Het kan wel enkele jaren duren voordat de wortel zover is opgelost dat de tand uitvalt.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
Reinigen kunstgebit
Spoel de prothese en de borstel goed af. Prothese 's nachts droog bewaren in een daarvoor bestemd open bakje. 1x per week prothese nacht laten weken in natuurazijn en water (1:1). Let op: gebruik geen tandpasta's en bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Alle tandplak moet nauwkeurig verwijderd worden op tanden en kiezen, waar het nog blijft zitten kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Vergeet het reinigen tussen de tanden niet! Houd 2 poetsmomenten per dag aan, 2 keer per dag poetsen met fluoridetandpasta is nodig voor de bescherming tegen gaatjes.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
Als u een mondwater wilt gebruiken, dan adviseren veel tandartsen een mondwater die geen alcohol bevat en werkt tegen een slechte adem. Dit zijn bijvoorbeeld OxyFresh en Oxyd8. Deze mondwaters bevatten actieve zuurstof die bacteriën doodt. Dit zorgt dat een slechte adem wordt geneutraliseerd.
Om de functionaliteit van het klikgebit te behouden is het noodzakelijk dat het gebit 's nachts ook daadwerkelijk wordt uitgenomen. De gebitsprothese en de implantaten kunnen zo voor het slapen gaan en opstaan ook goed schoon gehouden worden.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.