Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
“Sauvignon Blanc uit Sancerre van Domaine Daniel Crochet, Verdejo uit Rueda, zoals Erminta Veracruz (Spanje) en Pinot Bianco is ook een wijn die veel mensen lekker vinden.”
“Een allemanswijn moet soepel, rond en aangenaam zijn.
De Chardonnay is één van de bekendste witte wijnen die tevens ook in bijna elk restaurant op de wijnkaart staat. Deze wijn behoort zeker bij de 5 meest gedronken wijnen thuis. De Chardonnay druif is veel geliefd bij de wijnmakers, maar dus ook bij de wijnliefhebbers.
Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma's van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Een lekker droge witte wijn en een goede rode wijn doen het altijd goed, maar welke moet je dan hebben? Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Witte wijnen die je goed kunt bewaren zijn: chardonnay, riesling en Sémillon. En rode wijnen die je goed kunt bewaren zijn: Cabernet sauvignon, Merlot (of een combinatie van die twee), Pinot Noir en Syrah.