Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.
Hoeveel we slapen, en hoe goed of slecht, heeft een grote invloed op de suikerstofwisseling. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit dit onderzoek. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.
Waarom water drinken helpt bij het reguleren van jouw bloedglucose. Wanneer je onvoldoende vocht binnenkrijgt, neemt je bloedvolume af, wat leidt tot een hogere concentratie van glucose in je bloed. Dit maakt het moeilijker om je glucosespiegel in balans te houden.
Theoretisch gezien zou je om 400 mg/dL bloedsuiker te verlagen naar ongeveer 100 mg/dL, ten minste 10 eenheden insuline nodig hebben. Echter, afhankelijk van je gewicht en andere factoren, is er bijna altijd een hogere dosis insuline nodig.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je misschien wel diabetes type 2.
Eet 2-3 uur voor het slapengaan een lichte maaltijd , zelfs als u geen honger hebt. Het overslaan van het avondeten kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel 's nachts, wat het risico op gevaarlijke episodes tijdens uw slaap kan vergroten.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Combineer geschikte koolhydraten met vetten en eiwitten
Als je (volkoren) koolhydraten eet, doe dit dan samen met eiwitten en/of vetten. Hierdoor wordt de opname en omzetting van koolhydraten afgeremd en trager opgenomen. Het duurt langer voordat de glucose in de bloedbaan komt en je bloedsuiker stijgt minder.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Wat zijn dan normale bloedsuikerwaarden? Men spreekt over normale bloedsuikerwaarden als de bloedsuikerwaarden op een nuchtere maag ligt tussen de 4 en 6,1 mmol/L. Bij een kleine schommeling omhoog, bijvoorbeeld bij een bloedsuikerwaarden van 6,4 mmol/L, spreekt men niet direct over suikerziekte.
De hoeveelheid glucose in je bloed is daardoor aan de lage kant. Bij nuchter prikken wijst een suikerwaarde onder 6,1 mmol/l op geen diabetes, een suikerwaarde tussen 6,1 en 6,9 mmol/l op beginnende diabetes, en een suikerwaarde boven 6,9 mmol/l op diabetes in een later stadium.
Bloedsuikerwaarden tussen 180 mg/dL en 250 mg/dL worden beschouwd als hoge bloedglucose of hyperglykemie. Een waarde van 250 mg/dL of hoger is gevaarlijk. Deze ernstige hoge bloedsuiker vereist spoedeisende medische behandeling. Twee of meer waarden van 300 mg/dL of hoger achter elkaar zijn zeer gevaarlijk .
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Uit voorlopig onderzoek blijkt echter dat de glucosespiegels tijdens de REM-slaap ongeveer 5% lager zijn dan tijdens de NREM-slaap , wat logisch is omdat de hersenactiviteit tijdens de REM-slaap vergelijkbaar is met de niveaus overdag, wat betekent dat uw hersenen meer glucose nodig hebben [4, 5].
Samenvatting van de redacteur. Water drinken is een uitstekende manier om gehydrateerd te blijven zonder suiker te consumeren. Groene thee, koemelk en gefermenteerde melk (kefir) kunnen u ook helpen uw bloedsuikerreacties te beheersen. Koffie bevat ook verbindingen die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar om dit te bevestigen is meer onderzoek nodig.
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Wij raden u aan uw insuline aan te passen met behulp van de '3-dagen'-regel. De '3-dagen'-regel kan u helpen uw bloedsuikerspiegel te reguleren . Als uw bloedsuikerspiegel drie dagen achtereen boven of onder de streefwaarden ligt, pas dan uw insuline aan met behulp van de grafieken op de pagina's op de keerzijde. bereik gedurende drie dagen achtereen.
Mensen die meer dan 40 of 50 eenheden nodig hebben op hetzelfde moment, kunnen de dosis het beste opsplitsen in twee injecties. Grotere hoeveelheden insuline worden namelijk minder goed opgenomen. De absorptie door het lichaam gaat beter als de insuline wordt toegediend in een kleine dosis.
Kies voor vezelrijk voedsel .
Kies voor vezelrijk fruit zoals frambozen, appels (met schil) en sinaasappels in plaats van vruchtensap of fruitsnacks. Blijf gehydrateerd. "Door slechts 6 tot 8 ounces water te drinken bij elke maaltijd, kun je de stijging van je bloedsuikerspiegel vertragen", zegt ze.