Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay. gecombineerd met ons voorjaarsrecept met gerookte palingfilet.
Wijn bij gerookte vis mag zeker frisheid hebben, maar kijk uit met te 'zure' en tanninerijke wijnen. Hoge zuren en tannine botsen met de rokerigheid en het viseiwit en veroorzaken een onaangenaam ijzerachtig effect in je mond. Soepele witte wijnen met body en eventueel wat houtrijping passen er goed bij.
Bij de paling maak ik een luchtige mierikswortelcrème van slagroom en geraspte mierikswortel. Dit combineert heel mooi met de unieke smaak van de paling. Hierbij serveer ik frisse blokjes appel, romige avocado en tomaatjes.
Gestoofde paling
Voor de combinatie kiezen we een medium-bodied rode wijn, van goede frisheid en weinig tannines, jong en gerijpt in staal: een Rossese di Dolceacqua Doc, een Colli Berici Tai Rosso Doc, een Bardolino Rosso Doc, een Cerasuolo d'Abruzzo Doc of een Lambrusco di Sorbara Doc.
Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Wist je dat één portie vis per week, je kans op hart-en vaatziekten al drastisch kan verlagen? Daarom raden onder andere het Voedingscentrum en de Hartstichting aan om minstens één keer per week vis te eten. En dan met name vette vis, zoals paling. Dus ja, paling is gezond!
Gerookte paling combineert goed met rijke wijnen, die niet te droog van smaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling, een Pinot Grigio of een Pinot Blanc.
Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.
Een rookbier complementeert dit optimaal. Rookbieren hebben een smaak die aan gerookte paling doet denken. Maar een pils of een Britse ale is ook een ideale pairing bij gerookte vis.
Een wijn die beide aspecten aankan, is bij voorkeur wit, met frisse zuren én voldoende smaak en body om niet overschaduwd te worden door het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een frisse stijl Chardonnay, Riesling uit de Pfalz of Elzas, of eventueel een witte Loire van de sauvigon blanc- of chenindruif.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Zo zijn witte wijnen als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Pinot Grigio vaak een genot voor de tong bij visgerechten. De smaak echter van een fruitige – licht gekoelde – rode wijn uit de Merlot druif of wijn van de druif Pinot Noir kan u echter ook aangenaam verassen!
U koopt al een pondje gerookte paling vanaf 15,- euro per pond!
Gerookte paling met smaakrijk natuurbier in één pakket
De gerst is speciaal gemout door de al even ambachtelijke Vloermouterij Masterveld uit Winterswijk. Drie flessen van 0.75 centiliter bier en vers traditioneel ambachtelijk gerookte Hollandse paling.
Gerookte paling bewaren in de koelkast – 10 dagen
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.
In de diepgevroren vacuüm verpakking zit 240-250 gram kant-en klare stoofaal alsmede circa 80 gram botersaus. Dit is ruim voldoende voor 1 persoon. U dient een pan met water te koken. Nadat het water kookt zet u de warmtebron uit en laat de ontdooide verpakking in het warme water circa 15 tot 20 minuten staan.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Paling is een ernstig bedreigde diersoort en herstel van het bestand is prioriteit. In navolging van internationaal wetenschappelijk advies moet alle menselijk invloed op paling inclusief de visserij dan ook stoppen. WWF staat daarom nog steeds achter het besluit om paling uit de schappen van de winkels te weren.
In de Loire, streek van de kastelen in het midden van Frankrijk, worden fantastische elegante witte wijnen gemaakt. Pouilly-Fumé ligt in Pouilly-sur-Loire, op de rechteroever in het Loiredal, tegenover het beroemde Sancerre. Het is één van de meest befaamde wijnstreken uit de Loire.
Er zijn vier categorieën Chablis te onderscheiden. De beste wijnen komen van een zevental hellingen direct ten noorden van het stadje Chablis: de grand crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir.