Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Alle voordelen van roggebrood op een rijtje
Als je roggebrood met mate eet, maximaal vier sneetjes per dag, zorgt het samen met speltbrood en andere soorten volkorenbrood voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals: Rijk aan voedingsvezels: tot maar liefst zestien gram per honderd gram roggebrood.
Bron van voedingsvezels
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood. Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Combinaties met roggebrood
Roggebrood met spek en erwtensoep is een klassieker, een gerecht dat bij voorkeur in de winter wordt gegeten. Ook is roggebrood met haring een gangbare combinatie. Ook zalm smaakt goed op roggebrood, net als 30+ kaas met appelstroop, tomaat of komkommer.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ongeopend is roggebrood ongeveer 4 weken houdbaar in de vriezer. Na deze periode wordt het brood niet slecht, maar begint het wel uit te drogen. De houdbaarheid van een geopende verpakking is zowel bij donker als licht roggebrood ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast. Behalve lekker is roggebrood ook enorm voedzaam en vullend. Per 100 gram bevat donker roggebrood namelijk 8,3 gram vezel.
Eindoordeel. Zowel spelt als rogge kunnen als een gezondere en beter verteerbare graansoort worden gezien dan tarwe. Per 100 gram bevat spelt echter meer calorieën (356) dan rogge (220). Spelt bevat meer vezels, en meer eiwitten, maar rogge bevat weer meer natrium en kalium.
Volledig volkoren
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij. Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin brood of volkorenbrood zit rond de 40 gram. In wit brood zitten iets meer koolhydraten, dit bevat namelijk tussen de 50/100 gram.
Ingrediënten: water, 57% volkoren gebroken ROGGE, TARWEZEMELEN, zout, voedingszuur (melkzuur), volkoren TARWEMEEL, TARWEMOUTMEEL, TARWEBLOEM.