Wild konijn kunt u zowel met witte, als met lichte rode wijn combineren. Pinot Grigio doen het prima als u graag witte wijn drinkt.Liever rood?Probeer dan een Sangiovese bij een lekker gekruide konijnschotel!
Bij konijn past vaak een wijn die de delicate smaak van het vlees aanvult zonder te overheersen. Een Bourgogne Pinot Noir is een uitstekende keuze: deze wijn heeft zachte tannines en fruitige aroma's die mooi samengaan met het malse konijnenvlees.
Instructies. Het combineren van konijnenstoofpot met wijnen die de rijke, hartige smaken aanvullen, is essentieel. Langhe Rosso, Bourgogne Pinot Noir, Côtes du Roussillon en Cesanese hebben allemaal unieke kenmerken die het gerecht versterken.
Het lekkerst is dan om een Italiaanse rode wijn aan het stoofvlees toe te voegen en erbij te drinken. Je kunt dan denken aan de primitivo, valpolicella of sangiovese. Toch liever een wijn uit een ander land? Dan past een shiraz er ook goed bij.
Rood: Gaat u voor een rode wijn bij konijn, kies dan voor een licht kruidige wijn als een Cabernet Franc, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico.
Voeg spekblokjes, rozijnen, de kruiden en specerijen toe en laat 1 tot 1,5 uur op een zacht vuurtje pruttelen tot het vlees gaar is. Breng het konijn op smaak met peper, zout en mosterd en serveer met kroketjes.
Pinot Noir: Het lichte lichaam en de aardse ondertonen van Pinot Noir maken het een veelzijdige keuze voor wildvogels zoals kwartels, fazanten en eenden . Beaujolais: Deze lichte rode wijn, gemaakt van Gamay-druiven, biedt sappig fruit en een verfrissende zuurgraad die goed samengaan met lichter wildvogels.
Kies voor een pinot noir als je van lichte en fruitige stoofschotels houdt, cabernet sauvignon als je van sterke en rustieke gerechten houdt, en een merlot als je ergens tussenin zit. Maar het allerbelangrijkste is dat je een wijn gebruikt die je ook graag drinkt.
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Klassieke combinaties van konijn en wijn
Kies voor een Beaujolais in plaats van een alternatief uit de Nieuwe Wereld, omdat deze over het algemeen een iets aardsere smaak hebben, ideaal voor dit gerecht. Voor iets lichtere gerechten zoals gebakken konijn of zelfs gewoon geroosterd, kunt u kiezen voor een witte wijn. Een eikenhouten Chardonnay zou een goede keuze zijn.
Maar het is niet alleen een wijn die bij barbecues past: gebraden fazant en kalkoen vormen ook een uitstekende basis voor Malbec , vooral als de saus is gebaseerd op een jonge, frisse Malbec, of zelfs een rosé.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Wijn bij everzwijn
De assemblage van Grenache, Syrah en Mourvèdre zorgen voor complexe aroma's van peper, zwart en rood fruit die perfect passen bij een kruidig stoofpotje. De gepolijste tannines geven het geheel een aangename textuur.
Hertenstoofvlees met rode wijn is een hele goed combi!
Denk hierbij aan een stevige wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah. Deze wijnen geven niet alleen smaak aan het vlees, maar zorgen er ook voor dat de saus een mooie diepte krijgt.
Over het algemeen zijn stoofpotten vol van smaak, vaak gemaakt met bier of rode wijn en aromatische kruiden. Stevige en volle rode wijnen, zoals Primitivo, Cabernet Sauvignon, of zelfs een Amarone passen daarom altijd zeer goed bij deze gerechten.
Zelfs in traditionele gerechten kunnen witte en rode wijnen uitwisselbaar zijn . Coq au Riesling is net zo lekker als coq au vin rouge, en vleesstoofschotels kunnen helderdere smaken krijgen als ze in witte wijn worden gekookt in plaats van in rode.
Bijvoorbeeld met stokbrood, friet, couscous, pasta, rijst, bladerdeeg of aardappelpuree. Stoofpotjes zijn de volgende dag(en) nóg lekkerder.
Beste rode wijn voor het koken van rundvlees - Merlot
Terwijl de meeste medium-droge rode wijnsoorten goed werken in rundvleesgerechten, is een Merlot, met zijn medium tannines en gematigde body, een uitstekende keuze . Probeer het in rijke, stevige rundvleesgerechten zoals een stoofpot, gestoofde runderribbetjes of een spaghetti bolognese doordeweeks.
Het toevoegen van wijn of bier aan stoofvlees is een eenvoudige manier om een gerecht een lekker en karakteristieke smaak te geven. Door de PH-balans te veranderen wordt het vlees malser en extra sappig. Bovendien voegt de smaak van de drank perfect samen met andere ingrediënten.
Wijn toevoegen aan stoofschotels is niet onbekend. Dit is de standaardprocedure die al generaties lang met plezier wordt gebruikt: bak rood vlees (rund- of varkensvlees) tot het oppervlak goudbruin is ; voeg wijn (rood of wit kan) toe aan de ingrediënten, doe het deksel erop en kook op laag vuur gedurende een paar uur; wacht, wacht, wacht (controleer je telefoon); klaar!
Pinot Noir werkt niet goed:
Met sterkere zeevruchten en vis. Vermijd mosselen, zeebaars, ansjovis, sardines en makreel . Met overdreven rijke sauzen en gerechten.
Waar drink je pinot noir bij? Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes.Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.
Pinot Noir is doorgaans de rode wijn die je bij het koken gebruikt . Het is een lichtere rode wijn die gestoofd vlees malser kan maken zonder het gerecht te overheersen. Het werkt goed bij zowel rundvlees als kip. Je kunt de wijn ook gebruiken om een heerlijke saus voor pasta te maken.