Een 5mm wetsuit is ook heel geschikt voor surfen, suppen en andere watersporten. Voor watersporten en duiken in Nederland en andere Noord-Europese wateren is een 7mm wetsuit het meest gebruikt. Door de goede isolatiewaarden van een 7mm natpak zijn deze duikpakken geschikt voor de koude wateren.
Koud water (onder 20°C)
In kouder water, zoals in Nederland en België, blijf je in een natpak van 7 mm of dikker warm tijdens de duik.
Over het algemeen heb je om in Nederland in de winter te surfen een wetsuit van 5/4 mm (en surfschoenen, surfhandschoenen en een cap) nodig, voor het najaar een wetsuit van >4/3 mm en in de zomer een >2/2mm. Op echt warme zomer dagen kun je ook in een shorty of badkleding surfen.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak.
Wanneer zit een wetsuit dan goed? Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Een wetsuit houd je warm tijdens het surfen, suppen, kiten, duiken en alle andere watersporten. Als je het water in gaat komt er water in je wetsuit en je suit zorgt ervoor dat je warm blijft doordat er een dun laagje water tussen je huid en het neopreen blijft zitten.
Ja je zou eventueel ook een mannen- of vrouwen wetsuit kunnen dragen. Mannen en vrouwen kunnen theoretisch misschien veel verschillen van elkaar, maar dat wilt niet zeggen dat iedereen zo is. Er zijn veel mannen waarvan de schouders wat smaller zijn, of waarvan de heupen iets breder zijn.
De diktes komen met twee cijfers. Het eerste cijfer is de mm dikte op de romp en het tweede cijfer is de mm dikte op de armen en benen. Het is bij de armen en benen vaak dunner neopreen om zo de meeste flexibiliteit te behouden en het belangrijker is om je borst en rug warm te houden.
Hoe kies ik een wetsuit volgens de watertemperatuur? WATERTEMPERATUUR: 10/18 °C~- Volledig pak + overvest~- Dikte van het neopreen: 6 tot 7 mm. WATERTEMPERATUUR: 16/24 °C~- Overvest + mouwloos pak of volledig pak~- Dikte van het neopreen: 5 tot 6 mm.
Een wetsuit geeft meer drijfvermogen waardoor je vlakker en hoger in het water komt te liggen, waardoor je gestroomlijnder door het water gaat. Het kan voor sommige zwemmers wel 10 tot 15 seconden per 100 meter schelen.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
SCUBA-duiken is een avontuurlijke sport waarmee je diep onder water kunt duiken en geweldige dingen kunt zien, ook in Nederland. Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter.
Verandering in drijfvermogen op diepte: Alle neopreen producten die binnen de duiksport worden gebruikt, hebben een gesloten celstructuur, waardoor het materiaal thermische isolatie biedt. Als u afdaalt, worden de cellen vanwege de hogere druk samengedrukt en neemt het drijfvermogen dus af.
7mm duikpakken
Geschikt voor mediterraans en koud water. Met een dubbelpak kan je ook in het naseizoen en in de winter in Nederland duiken.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Hoeveel kost een neopreen wetsuit? Afhankelijk van het gebruiksdoel en de thermische regulatie die je nodig hebt, varieert de prijs tussen 40 euro en 150 euro. Hoe dikker immers het neopreen, hoe hoger de prijs.
Een 5/4 mm, ook wel een 5.4 of 5 mm genoemd, is de meest gebruikelijke wetsuit dikte voor een winter wetsuit. Het is iets warmer dan een 5/3 mm vanwege de extra mm dikte in de armen.
Je hebt meestal dikker neopreen in delen die warmte nodig hebben, zoals je romp. Dus een 4/3 wetsuit heeft een dikte van 4 mm aan de romp en 3 mm aan de rest van het lichaam. Dus, als je kitesurfen in een nogal koud gebied wilt beoefenen, zul je moeten kiezen voor een dikker wetsuit.
Hoe trek je een chestzip wetsuit uit
Trek je hoofd door de kraag opening. Beweeg je schouders op en neer en begin met je linkerarm uit het pak halen. Zodra de linkerarm er volledig uit is, herhaal je dit met je rechterarm. Je wetsuit moet volledig binnenstebuiten gekeerd zijn als je klaar bent.
Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!
Een te klein wetsuit zit echter te strak en kan je bewegingsvrijheid in het water beperken. Dit is vooral het geval bij winterwetsuits: hoe dikker het neopreen, hoe minder flexibel het is. Wanneer je je pak aan hebt, moet je in staat zijn om te bukken en je tenen aan te raken en je armen en schouders vrij te bewegen.