De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.
Een heldere vijver. Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Groen water voorkomen
Dus geen planten die onder water leven maar juist planten zoals drijfplanten, waterlelies en moerasplanten. Bedek het wateroppervlak voor 30-40% met planten, zodat die de voedingsstoffen absorberen en algen geen kans meer krijgen.
grond- of regenwater met een te hoog gehalte aan fosfaten. te veel visvoer. te veel vissen, hun uitwerpselen vormen voedsel voor algen. te weinig vijverplanten en dus te veel voedsel voor de algen.
Het belangrijkste middel tegen zweefalg is een goede balans in het aquarium. Vermijd intens licht en verkort de verlichtingsduur tot max. 8 uur. Zorg dat planten gaan groeien door het toevoegen van voedingsstoffen en ververs 50% van het aquariumwater.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger.
Zuurstofgevende waterplanten zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid en vederkruid, groeien geheel ondergedoken in het water. Het zijn ook flinke groeiers die veel voedingsstoffen opnemen, onmisbaar dus voor een gezonde vijver.
vijveraarde: planten die hun voedingsstoffen via hun wortels halen hebben vijveraarde nodig om goed te groeien en bloeien. Er bestaan verschillende soorten vijveraarde met samenstellingen die specifiek zijn afgestemd op bepaalde soorten. Gebruik voor waterlelies bijvoorbeeld steeds lelieaarde.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Natuurlijke waterzuivering steunt op de zelfzuiverende processen van water, bodem en planten. Deze afvalwaterzuiveringstechniek maakt geen gebruik van extra kunstmatige toevoer van energie of andere noodzakelijke stoffen.
Bij Intratuin vind je veel verschillende soorten vijverplanten: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en waterlelies.
Met behulp van een UV-filter zijn de zweefalgen, ziektekiem en schimmels namelijk snel en effectief te doden. De vijverpomp pompt het water naar het filter en laat het daarbij ook langs het UV-filter stromen. De algen gaan dood en worden afgevangen door het filter.
De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Waarom wordt mijn aquarium water groen? Groen water in je aquarium is vaak het gevolg van een algenexplosie. Zweefalgen ontstaan door een overschot aan licht en voedingsstoffen zoals ammoniak, nitriet, nitraat en fosfaat. Ook kan een tekort aan aquariumplanten of CO2 het gevolg zijn van een algenexplosie.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Ze zijn autotroof, wat wil zeggen dat ze hun biomassa opbouwen uit anorganische componenten: water (H2O), koolstofdioxide (CO2), stikstof (N), fosfor (P) en nog een aantal sporenelementen. De toevoer van voldoende zonlicht en koolstofdioxide is daarom van het allergrootste belang voor een snelle groei van de algen.
Te weinig zuurstofplanten
Algen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Wanneer in een vijver te weinig zuurstofplanten groeien, zullen algen daarom juist extra hard groeien. Warm weer, veel zon en een hoge temperatuur van het vijverwater versnellen daarnaast de groei van algen.
Bij langdurige aanwezigheid van zweefalgen, zullen uw zuurstofplanten verslijmen en dood gaan, hetgeen het probleem alleen maar erger zal maken. Ook is door zweefalgen groen en troebel water een indicatie dat de waterkwaliteit niet in orde is. Dit laatste is wel iets waar uw vissen slecht tegen kunnen.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Zweefalgen zijn kleine algen die je vaak niet eens ziet met het blote oog. Zweefalgen zie je wel zodra ze in grote aantallen aanwezig zijn in de vijver. Ze zijn net als draadalgen een onderdeel van je vijver en zijn niet schadelijk.