Malaria komt in enkele delen van Vietnam voor, met name in het Zuidwesten. Indien u naar dit Zuidwestelijke deel van Vietnam reist (vooral ten Noorden van Ho Chi Minh Stad) adviseren we het gebruik van malariatabletten, muggenspray met DEET en (indien mogelijk) een klamboe.
De kust van Vietnam is vrij van malaria.In andere delen van het land komt wel malaria voor, zoals op het eiland Phu Quoc.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Het malariarisico is laag in heel het land, inclusief het eiland Phu Quoc. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.
Dengue (knokkelkoorts)
Veel mensen in Vietnam worden elk jaar in het ziekenhuis opgenomen met knokkelkoorts, maar het sterftecijfer is minder dan 0,3%. Aangezien er geen vaccin beschikbaar is, kan dit alleen worden voorkomen door muggenbeten te voorkomen. De muggen steken vooral overdag.
Hoewel Vietnam een relatief veilig vakantieland genoemd kan worden, is het zaak om goed op je spullen te letten. Kleine criminaliteit in Vietnam komt helaas steeds meer voor, met name in steden als Danang. Houd ook kinderen goed in de gaten.
In Vietnam kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag actief zijn.
Op Bali, Java en de Gili-eilanden is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt heel erg klein. 'Gewone' muggen vind je er helaas wel, dus neem ook naar Indonesië in elk geval een flesje DEET mee.
Daarom moet je je overdag goed beschermen met muggenmelk dat minimaal 50 procent DEET bevat. Als een klamboe voorhanden is, is slapen onder een muskietennet aan te raden, omdat er altijd wel muggen zijn die de nachtrust verstoren. Veel hotels beschikken over airco en daar houden muggen absoluut niet van.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Vietnam.
Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria-gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
Reizigers die geneesmiddelen meenemen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij zich hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
Het wordt aangeraden om de vaccinatie te halen wanneer u langer dan drie maanden in Vietnam of omliggende landen gaat verblijven. De vaccinatie tegen buiktyfus bestaat uit één prik en beschermt 60 tot 70% tegen de ziekte, gedurende drie jaar.
Het kraanwater in Vietnam is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water. Bij het kopen van fleswater is het van belang dat je controleert of de verzegeling nog is gesloten, in sommige landen worden flessen namelijk vervult met kraanwater wat nare gevolgen voor je vakantie kan hebben.
In sommige delen van Vietnam kunnen – afhankelijk van de tijd van het jaar – muggen zijn. Ik ben zelf een klein beetje panisch over de ziektes die muggen kunnen overbrengen. Ik nam daarom al een klein flesje DEET mee. In Vietnam zijn er ook anti-muggenmiddelen te kopen.
DEET als spray, gel of lotion
De spray is efficiënter en handiger in gebruik en kan ervoor zorgen dat je geen DEET aan je handen krijgt. De lotion smeert vaak wat dikker dan de spray. Een gel is vergelijkbaar met de lotion maar smeert gemakkelijker.
Icaridin-producten zijn volgens onderzoek net zo effectief als middelen met DEET. Het middel geeft gemiddeld 8 uur bescherming tegen de muggen die malaria kunnen overbrengen (Anopheles soorten) en gemiddeld 4 uur bescherming tegen Aedes muggen die gele koorts, dengue en zikakoorts kunnen overbrengen.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
Ook als u de medicijnen tegen malaria trouw slikt, dan nog kunt u malaria krijgen. Heeft u een grieperig gevoel tijdens uw reis of zelfs enkele maanden na thuiskomst. Ga naar een plaatselijk arts of bel uw huisarts als u al thuis bent. Vertel dat u in een malariagebied bent geweest.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.
Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. Waar nodig is er een klamboe, airconditioning of een ventilator in de accommodatie aanwezig.
De beste kleding om naar Vietnam mee te nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken.
Er is geen malariarisico in Phnom Penh. Laat u bij koorts tijdens of na de reis zo snel mogelijk testen op malaria.