Een kneuzing (contusie) van de hersenen ontstaat door een al dan niet opzettelijk trauma zoals een zware slag op het hoofd. De hersenen zijn op de plaats van het trauma beschadigd en kunnen gaan bloeden of zwellen. Hierdoor worden de hersenen weggedrukt en kan de zuurstoftoevoer van de hersenen in het gedrang komen.
Afhankelijk van de plaats en omvang van de kneuzing kunnen de gevolgen ernstig of minder ernstig zijn. Vergeleken bij een hersenschudding raken de hersenen bij een hersenkneuzing vrijwel altijd blijvend beschadigd. De ernst van de blijvende gevolgen is tevens afhankelijk van de plaats en omvang van de kneuzing.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er wel schade die blijft. Ook bij een hersenkneuzing kan het weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. De kans op restklachten is groter dan bij een hersenschudding.
Hersenschuddingen worden in de medische wetenschap gezien als een vorm van mild traumatisch hersenletsel. Bent u langer dan een kwartier buiten bewustzijn, dan is er sprake van een hersenkneuzing. Dit valt binnen de categorie middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel.
Een kneuzing (contusie) van de hersenen ontstaat door een al dan niet opzettelijk trauma zoals een zware slag op het hoofd. De hersenen zijn op de plaats van het trauma beschadigd en kunnen gaan bloeden of zwellen. Hierdoor worden de hersenen weggedrukt en kan de zuurstoftoevoer van de hersenen in het gedrang komen.
De ernst van een hersenkneuzing wordt bepaald aan de hand van de duur van het bewustzijnsverlies, de lengte van het geheugenverlies en aan de hand van de Glasgow Coma Scale (GCS). Hoe lager de score, hoe ernstiger het hersenletsel.
In alle fasen na het ontstaan van niet-aangeboren hersenletsel kan herstel optreden. In het eerste jaar na niet-aangeboren hersenletsel vindt meestal de revalidatiefase plaats. Hierin zie je de meeste grote verbeteringen, zowel bij zichtbare (lichamelijke) als onzichtbare klachten.
Wij raden u aan in de eerste 24 uur na het oplopen van de hersenschudding, geen slaapmiddelen en/of alcohol te gebruiken. Bij hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken Ook adviseren wij u de eerste dagen veel te rusten en uw klachten serieus te nemen.
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.
Veel voorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na bijvoorbeeld een aanrijding, snel moe, vergeetachtig, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of ...
Chronische stress beschadigt de hippocampus
Een verhoogde concentratie cortisol kan cellen verstoren of zelfs beschadigen. Chronische stress beschadigt de hippocampus, waardoor het cortisolniveau hoog blijft, zodat de hippocampus nog meer beschadigt – een vicieuze cirkel.
In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn.
Bel de huisarts na een harde val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u of uw kind is. Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind: bewusteloos wordt.
Na een klap tegen het hoofd kan iemand bewusteloos raken. Een andere mogelijkheid is dat iemand zich niks herinnert van de tijd na een klap. Dit geheugenverlies kan minuten tot wel uren duren. We noemen het posttraumatische amnesie (PTA).
Een traumatisch hersenletsel wordt veroorzaakt door een trauma van het hoofd, gevolgd door minstens een van de volgende symptomen: een periode van bewustzijnsverlies, geheugenverlies met betrekking tot de gebeurtenissen vlak voor of na het ongeval (posttraumatische amnesie of PTA), een verandering in de mentale ...
Mensen produceren heel hun leven nieuwe hersencellen volgens nieuwe studie. Mensen blijven ook als ze volwassen zijn, nieuwe hersencellen aanmaken in de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij leren, het geheugen en de emoties.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.