Fluoride heeft echter wel tijd nodig om in het glazuur te trekken. Dit duurt volgens Kohsiek ongeveer een uur. "Wanneer je na het tandenpoetsen dus meteen krachtig gaat spoelen met veel water, spoel je een groot gedeelte van het fluoride gelijk weer weg.
De fluoride in je tandpasta is dus erg belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid van je gebit. En deze fluoride heeft minstens twee minuten nodig om goed op je gebit te kunnen inwerken. Door twee minuten te poetsen verhoog je dus ook de effectiviteit van fluoride.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Hoe gebruik je ze? Neem een tabletje in je mond en kauw het kapot – niet doorslikken. Nu poets je met je tandenborstel zoals je gewend bent. De tablet schuimt vanzelf.
Als u klaar bent met uw tanden poetsen, adviseren we u uw tanden niet teveel te spoelen met water. Zo verwijdert u de fluoride niet volledig, waardoor deze zijn werk kan blijven doen. Eén keer even kort spoelen of een slokje water na het tandenpoetsen is al voldoende. Lees hier meer over fluoride.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Er zitten in tandpasta's beschermende stoffen voor je tandglazuur. Zoals fluoride of andere beschermende stoffen. Dit heeft wel even de tijd nodig om in te trekken in je tandglazuur. Daarom kun je dus beter geen water drinken na poetsen.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës). Daarnaast heeft tandpasta een antimicrobieel effect en zorgt het voor een frisse adem.
Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Het gebruiken van Parodontax helpt dus om parodontitis, gingivitis, losse tanden en andere aandoeningen te voorkomen. Anders dan bij andere tandpasta's, is de formule veel meer gericht op één ding, en daardoor krachtiger. Het resultaat is dat Parodontax extra aanbevolen wordt, omdat het sneller en beter helpt.
Ook kun je mondwater gebruiken voor een frisse adem. Als je toch graag na het eten je tanden poetst, wacht dan even een half uurtje. Dan heeft je tandglazuur tijd om te herstellen.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Flossen na het poetsen is voor de meeste mensen de standaard volgorde. Poetsen helpt immers om tandplak en voedsel van de tandoppervlakken te verwijderen, en laat de nauwere plekjes over aan de flosdraad.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Tandpasta werd voor het eerst geproduceerd in 1850, door de Amerikaan Washington Wentworth Sheffield. Deze werd gemaakt van zeep en kalk en aanvankelijk verkocht in een glazen pot ('Dr. Sheffields Creme').
Je neemt natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd). Doe hiervan een paar lepels in een afsluitbaar potje. Voeg een paar druppeltjes etherische pepermuntolie toe en klaar! Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima.
Als deze plak met de bacteriën erin te lang op een tand of kies blijft zitten dan kunnen zij voor problemen zorgen, zoals gaatjes of ontstoken tandvlees en dat is niet fijn. Om te zorgen dat dit niet gebeurt moeten we onze tanden en kiezen goed schoonhouden en dat doen we door onze tanden te poetsen.
Als je na het eten direct poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Wacht dus 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.
Ook kunnen er vlekken op je tanden ontstaan als je lange tijd veel fluoride inslikt. Als je tandpasta uitspuugt na het tandenpoetsen, krijg je niet zulke grote hoeveelheden fluoride binnen. Ook is het niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta doorslikt. Jonge kinderen slikken wel vaak tandpasta in.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol verbergen een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur.