Sporenonderzoek van melksporen die gevonden zijn op potscherven, dateren het melken van koeien tot zo'n 8000 jaar geleden. Dit is veel langer dan voorheen werd aangenomen. Deze scherven zijn gevonden in het Midden-Oosten in een prehistorische settingen die dateert van 7000 tot 50000 jaar voor Christus.
Deze periode wordt gekenmerkt door de opkomst van landbouw, waarbij de Britse boeren gewassen zoals tarwe en gerst begonnen te telen. Ook besloten ze vee te houden, zoals koeien, schapen, varkens en geiten. En het zou goed kunnen dat ze daarom ook begonnen te experimenteren met de melk die deze dieren gaven.
Toen: melken met de hand
Tot halverwege de 20ste eeuw werden koeien voornamelijk met de hand gemolken. Per uur konden slechts acht tot tien koeien gemolken worden, een ontzettend arbeidsintensief proces.
Om één liter melk te maken moet er ongeveer 300 tot 400 liter bloed door het de uier stromen.
De melkkoeien zijn gemiddeld 5,5 jaar oud als ze afgevoerd worden naar het slachthuis.Van nature kan een koe 20 jaar oud worden.
Als de koe niet meer gemolken wordt, wordt er geen prolactine meer gevormd en wordt de melkvorming niet meer gestimuleerd.
'Je moet je bedenken dat koeien alleen melk geven als ze een kalfje hebben. En om melk te blijven geven, moet een koe bijna elk jaar een kalf krijgen. Nu heeft het natuurlijk geen zin als die kalfjes zelf de melk opdrinken. Dus halen boeren ze zo snel mogelijk bij de moeder vandaan', zegt Bovenkerk.
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Het spenen (het stoppen van melk drinken) vindt in de natuur plaats als de kalveren 6 tot 10 maanden oud zijn.
Boeren voerden de koeien bij met veekoeken. Die brokkelige koeken waren een restproduct bij de winning van olie uit vooral lijnzaad. De dieren aten de koeken graag. Verbeterde technieken om gras in te kuilen (om te conserveren als wintervoer) gaven mede de aanzet tot vervanging van hooi door graskuil.
Voorstanders van een vroege scheiding halen verder het economisch voordeel (meer verkoopbare melk), efficiënter melken en ethische argumenten aan. De band tussen koe en kalf wordt bij vroeg scheiden niet gevormd, waardoor de dieren minder stress ervaren bij de scheiding.
Gedurende de wintermaanden staan de koeien op stal. Om een uur of zes, zowel 's morgens als 's middags, worden ze in de melkstal gemolken. Tijdens het melken is er ruimte voor 10 koeien in de melkput in een opstelling van 2 maal 5 koeien.
Runderen zijn circa 6000 jaar voor Christus gedomesticeerd, vermoedelijk in het noorden van Afrika. De bevolkingsgroei destijds maakte uitbreiding van de voedselproductie noodzakelijk. Runderen waren nodig in de landbouw als last- en trekdier en voor de productie van mest en vlees.
De oeros, de voorouder van onze huidige koeien, is circa 6.000 jaar voor Christus gedomesticeerd. Zo ver men nu heeft kunnen achterhalen was dat in Noord-Afrika. Daarna is de veredeling verder gegaan, waardoor er zo veel verschillende rundersoorten zijn ontstaan.
'Het afkalven van een koe kost me zomaar een uur tijd bij een gezonde koe, en kost geld en nog meer tijd wanneer de koe ziek wordt. ' Daarbij hoeft een koe niet altijd een kalf te krijgen om melk te geven.
World's Oldest Cow Died In Kerry At 49 Years Old. and Rared 39 Calves During Her Life.
De conclusie is dat deze produkten, waar 75% van de melkproduktie ingaat, rond de 25 cent per liter melk opleveren voor de boeren. Je kunt ook afleiden dat de andere 25% per liter rond 60 a 65 cent per liter opbrengt. Gemiddeld krijgt een boer ongeveer 35 cent per liter.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Mannelijke kalfjes geven geen melk en zijn daarom 'nutteloos' voor de melkveehouder. In Nederland worden ze meestal op een apart bedrijf vetgemest voor hun vlees. Daarom worden ze ook wel vleeskalveren genoemd. In sommige landen worden de mannelijke kalfjes direct na de geboorte gedood.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Mannelijke kalfjes worden gedood
Verdrietig genoeg worden in sommige landen en deel van de kalfjes daarom na de geboorte afgemaakt. In Nederland worden ze na een paar weken als vleeskalf naar veehouderijen overgeplaatst en daar hebben ze een zwaar leven.
Veganisten gebruiken geen zuivel, omdat hier dieren voor gebruikt en (uiteindelijk) gedood worden. Dit past niet binnen het veganisme, omdat hierbij juist gestreefd wordt naar zo min mogelijk bijdragen aan exploitatie van en wreedheid naar dieren. Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.