Bij conflicten waar bepaalde schade is ontstaan, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen schade: materiële schade, immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade en vervangingsschade.
Letselschade, materiële schade, immateriële schade, smartengeld, affectieschade en shockschade. Onder deze begrippen vallen allemaal verschillende schadeposten en vergoedingen.
Soorten schade in de wet
De wet onderscheidt twee soorten schade: Vermogensschade;ander nadeel.
Schade is het nadelige gevolg, zowel materieel als immaterieel, van een gebeurtenis. De omvang van de schade, het nadeel, kan uitgedrukt worden als het verschil tussen de waarde in de hypothetische situatie waarin de gebeurtenis zich niet heeft voorgedaan en de waarde in de werkelijke situatie.
Voor vergoeding komt slechts in aanmerking schade die in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van de schuldenaar berust, dat zij hem, mede gezien de aard van de aansprakelijkheid en van de schade, als een gevolg van deze gebeurtenis kan worden toegerekend.
Wat betreft bewijs van de schade, in het bijzonder dienen alle kostennota's bij te worden gehouden (bv.reparatiekosten, apothekerskosten, medische kosten, etc.), maar ook politie-PV's, schaderapporten en medische verslagen.
Lichamelijk (of fysiek) letsel is een uitwendige of inwendige beschadiging aan het lichaam. Het is een lichamelijke verwonding of trauma aan organen of lichaamsdelen. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken, open wonden of beschadigingen aan ogen of oren.
Personenschade is alle letsel aan een persoon door toedoen van anderen, zoals een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Het kan gaan om lichamelijke letsel en emotionele schade. Er zijn twee soorten personenschade: letselschade en overlijdensschade.
Tot de kern teruggebracht verwijst indirecte schade naar schade die het (secundaire) gevolg is van een gebrekkig product of dienst, zoals gederfde winst, vertragingsschade of verminderde goodwill. Als zodanig kunnen geschillen over indirecte schade complex, kostbaar en onvoorzien zijn voor bedrijven.
Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. U kunt denken aan medische kosten, kosten van huishoudelijke hulp, kledingschade, inkomensschade, schade aan uw auto of fiets, reiskosten, etc.
Aansprakelijkheid betekent dat een ander verantwoordelijk gehouden kan worden voor jouw schade. Die schade moet dan door de andere partij vergoed worden. Het uitgangspunt van het Burgerlijk Wetboek is dat iedereen in principe zorg moet dragen voor zijn eigen schade.
Blijvend letsel is letsel dat niet volledig geneest. Het slachtoffer heeft blijvende beperkingen. Dit leidt vaak tot gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. Hierdoor ontstaat er vaak veel schade door blijvend letsel na een ongeval.
Geleden verlies is naast gederfde winst een vermogensrechtelijke schadepost. Terwijl bij gederfde winst sprake is van misgelopen vermogensvermeerdering, is bij geleden verlies sprake van vermogensvermindering an sich. Gedacht kan worden aan schade aan eigendommen, of anderzijds vermogensvermindering.
Onder psychisch letsel verstaan we allerlei soorten letsel die ontstaan zonder dat er een lichamelijke oorzaak hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een trauma. Andere termen voor psychische schade zijn emotionele schade of shockschade. Psychische schade kan ook invloed hebben op het lichaam.
Een eenzijdige schade is een botsing van je auto met een ander object. Zoals een paaltje of een boom. Er is dan dus geen andere weggebruiker betrokken bij het ongeluk.
Als slachtoffer van een mishandeling wilt u de dader aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade. Niet alleen materiële schade maar ook uw geestelijke schade. Als u bent mishandeld, dan is de dader volgens de wet strafbaar en zal de deze bij de rechtbank worden vervolgd voor zijn agressie daden.
U bent een schuldloze derde als u als passagier en buiten uw schuld schade en/of letsel oploopt bij een verkeersongeval tussen meerdere motorvoertuigen, waarbij het onduidelijk is wie schuld heeft aan het ongeval. Bij een ongeval met meerdere voertuigen duurt het vaak lang voordat vaststaat wie er aansprakelijk is.
De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Wat is immateriële schade? Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis. Deze schade is (in tegenstelling tot materiële schade) niet direct in geld uit te drukken. De vergoeding die wordt uitgekeerd om immateriële schade te vergoeden heet smartengeld.
'Onopzettelijke schade' betekent fysieke schade, of het kapot gaan of een storing van Uw Gedekte apparatuur vanwege een onvoorziene en onbedoelde gebeurtenis die het gevolg is van het hanteren van de apparatuur (bijvoorbeeld de Gedekte apparatuur laten vallen of contact met vloeistoffen) of van een externe gebeurtenis ...
Zuiver Immateriële Schade indien deze voortvloeit uit een feitelijk of beweerd foutief handelen of nalaten begaan door Verzekerde in de uitoefening van zijn Professionele Diensten.
Als jij de schuldige bent, dan betaalt jouw verzekeraar de kosten voor schadeherstel van de tegenpartij. Ook voor eventuele medische kosten is jouw verzekeraar dan aansprakelijk. Wanneer er geen tegenpartij betrokken is bij de schade, dan ben je niet verplicht het te melden.
Wanneer je te maken krijgt met schade, heb je volgens de wet 3 jaar de tijd om dit bij ons te melden. Na deze periode heb je geen recht meer op een vergoeding. Als je schade hebt, kun je dat het best zo snel mogelijk melden.
Drie jaar de tijd voor melden schade
De verzekeraar kan de tegenpartij niet dwingen een schade te melden. Dit mag niet volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.