Het beste voorstrijkmiddel is Alabastine Xtra Voorstrijk Alles in 1. Dit middel, dat wit van kleur is, kun je gebruiken als voorbehandeling voor latex, structuurverf, kalkmuur en behang.
Knauf voorstrijken
Knauf Prime Quick is een sneldrogende oplosmiddelvrije hecht en grondeermiddel voor gladde, zuigende en niet zuigende ondergronden. Voor onder de Knauf NR 330 en voor Knauf gipspleisters. Spraykontakt is een voorstrijk die de verbinding vormt tussen de ondergrond en de aan te brengen gipspleister.
Voorstrijk voor gipsplaten
Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk. Voor welke voorstrijk gekozen wordt kan het geheel af van de eigen wensen en eisen.
Wij raden echter aan om bij twijfel wel voorstrijk te gebruiken. Als je geen voorstrijk gebruikt en de ondergrond onttrekt te veel water op uit de (gips)pleister dan kan dit ervoor zorgen dat de pleister niet goed hecht op de ondergrond. Het pleisterwerk kan hierdoor niet goed verharden en afbinden.
Na het laten drogen van het voorstrijkmiddel kun je de stuc verven. Voor de klus adviseren we Alabastine Voorstrijk of de Sigma Sigmafix Universal.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Soorten gips in dit artikel:
MP 75: veelgebruikt pleistergips. AquaStuc: ideaal in natte ruimtes. Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Een grondeermiddel zoals de Knauf Stuc-primer vormt een filmlaag op de ondergrond. Hierdoor blijft het aanmaakwater langer in de gipsmortel en is de hechting beter.
Voor de voorbehandeling kunt u het beste speciale stuc-voorstrijk in huis halen. Dit zal de onregelmatige zuiging van de muur of plafond verhelpen en opheffen en zo voorbereiden op de verdere afwerking.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
Werk van beneden naar boven, zo voorkom je dat de voorstrijk naar "beneden" zakt en de muur verzadigd raakt. Breng de voorstrijk gelijkmatig in één laag aan.Een eventuele tweede laag alleen aanbrengen meteen na de eerste laag (het zogenaamde nat in nat werken) Laat de voorstrijk 12 uur drogen.
Voorstrijk heft het zuigende effect van een ondergrond op. Kies je een sneldrogend product dan kan je al na 3 uur de muren overschilderen. Heb je een poederende ondergrond? Breng een fixeermiddel aan om je verf goed te laten hechten.
Waarom wil ik voorstrijk aanbrengen voor het stucen? Voorstrijk gebruiken voor het stucen is van belang wanneer je een goede hechting van je stucwerk wil krijgen. Door voorstrijk aan te brengen creëer je een egaal zuigende ondergrond en/of een betere hechting voor je stucwerk.
Bij handmatige verwerking 25 kg Knauf MP 75 NL in cir ca 16 liter schoon leidingwater strooien, (circa 0,65 liter water per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 30 minuten na het aanbrengen op de ondergrond vlak zetten.
Deze gipspleister is ideaal voor het stukadoren van stucplaten en Stucanet. Knauf MP 75 heeft een hoge opbrengst en een lange verwerkingstijd. En is geschikt voor laagdiktes vanaf 10 mm.
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen. De eerste pleisterlaag kun je horizontaal opkammen met een gipskam voor de binding.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag. Daarnaast wordt ons geregeld gevraagd wat de droogtijd van voorstrijk op tegels is.
Een transparante voorstrijk is een makkelijk middel dat de zuigende werking van steenachtige ondergronden tegengaat. Daarom is dit de ideale basis voor de start van jouw muurverf en behangklus. Door een voorstrijk te gebruiken trekt de muurverf minder de muur in waardoor je een beter en egaler eindresultaat krijgt.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak.
Scheurvorming in nieuwbouwwoningen ontstaan doordat deze bij oplevering nog heel vochtig zijn en in de meeste gevallen heel snel warm worden gestookt. Hierdoor ontstaat er binnen een korte tijd een groot temperatuur verschil, waardoor de bouwconstructie te snel krimpt.
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Dit product is perfect voor de grotere klussen. Niet voor niets is dit de meest gekozen optie, want Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant 10 liter is bijvoorbeeld ook ideaal als je twee lagen aan wilt brengen. Heb je wat minder nodig, dan is de Alabastine Voorstrijk 5 liter een goede keuze.