Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Voorstrijk dekkend voor latex (in wit) is een uitstekend dekkend voorbehandelingsmiddel voor diverse droge ondergronden, zoals schuur- en pleisterwerk en geschilderde muren. Het heft de zuigende werking van muren op.
Verdwijnt het water snel dan is er sprake van een zuigende muur en is het verstandig een voorstrijk te gebruiken voor u de muurverf aanbrengt, zodat deze beter hecht. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Alabastine Rolbare Voorstrijk Sneldrogend gebruiken.
Voor deze voorbehandeling kan het beste gebruik gemaakt worden van speciale stuc- voorstrijk. De voorstrijk zal daarbij de onregelmatige zuiging van de ondergrond opheffen en deze geschikt maken voor het verder afwerken. Om te beginnen dient een pas gestukte muur of plafond glad gemaakt te worden.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Transparante voorstrijk
Voorstrijkmiddel is meestal wit van kleur maar droogt transparant op. Hierdoor moet je na het voorstrijken van een muur vaak nog meerdere lagen muurverf aanbrengen, voordat de kleur goed dekt.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit de roller geduwd en blijft het op de roller zitten, in plaats van erin.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Voorstrijk moet een nieuwe ondergrond fixeren ofwel vastzetten. Dit gebeurd alleen maar goed wanneer je de voorstrijk gebruikt waarvoor het bedoeld is. De kans is zeer groot dat als je de voorstrijk door de muurverf of latex gooit er een slechte hechting ontstaat op de ondergrond en als gevolg hiervan de verf loslaat!
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Voorstrijk is een middel dat wij gebruiken om sterk en/of onregelmatig zuigende ondergronden zoals wanden en plafonds te fixeren. Voorstrijk voorkomt dat de verf onregelmatig op de muren terechtkomt waardoor je kleurverschil en aanzetten zou kunnen zien.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Wanneer je toch voorstrijk op je handen krijgt, kun je dit het beste gelijk afspoelen onder de kraan.
Met de rolbare voorstrijk werk je altijd snel, schoon en zonder spetters. Te gebruiken als voorbehandeling voor latex, muur- en structuurverf. Uitstekende hechting op steen, beton, pleister- en stucwerk, spuitwerk (spack), Gips- en boardplaten en nieuwbouwmuren.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Vooral in de badkamer is een voorstrijk of primer een onmisbare stap in het schilderwerk, omdat badkamers erg vochtige ruimtes zijn. Ideaal is een watergedragen voorstrijkmiddel, zoals het Alpha Aquafix voorstrijkmiddel van Sikkens.
Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.
Voorstrijken bij egaline
Dan raden wij aan om de DPM820 te gebruiken. De voorstrijk zorgt dat het vocht uit de egaline niet in de ondergrond trekt. Dit bevordert de vloei van de egaline die anders neer zou slaan doordat het vocht in de ondergrond trekt.
Breng de voorstrijk gelijkmatig in 1 laag aan. Een eventuele tweede laag alleen aanbrengen meteen na de eerste laag (het zogenaamde nat in nat werken) Laat de voorstrijk 12 uur drogen.