In een normale koelbox (25 liter) gaan 10 kg ijsblokjes.
De ideale situatie voor een uitstekend werkende koelbox is dan ook ⅓ deel inhoud en ⅔ deel aan ijs of koelelementen. Dit is natuurlijk de ideale situatie die in praktijk vaak niet wordt gehaald, maar hoe meer u hier rekening mee houdt hoe beter de koelprestaties.
Thermo-elektrische koelbox
Een thermo elektrische koelbox heeft een ventilator, welke de warme lucht naar buiten blaast. Onder heel gunstige omstandigheden koelt deze tot zo'n 20 graden onder de omgevingstemperatuur. Je houdt koude dingen koel, maar dat ijskoude wijntje op een hete dag kun je vergeten.
Een goede indicatie is het aantal flessen, in een koelbox van twintig liter kunnen ongeveer zes flessen van anderhalf liter worden vervoerd. In een koelbox van veertig liter kun je ongeveer dertien flessen van anderhalf liter meenemen.
De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
Hoelang blijven ijsjes goed in een koeltas? Gebruik een bak of een emmer in een lichte kleur. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Een koeltas is prima voor een fietstocht of middagje weg, maar voor je vakantie of een warme dag aan het strand is een koelbox fijner. Veel mensen denken bij een koelbox aan een zware box die je liever niet wilt tillen.
Een koelbox of frigobox (in Belgie) is een geisoleerde doos die vooral gebruikt wordt om eten en drinken koel te houden. Vaak worden er ijsblokken gebruikt om de inhoud koel te houden, als alternatief worden er ook vaak koelelementen gebruikt.
Een compressor koelbox kan tot maximaal -18 ºC koelen ongeacht de omgevingstemperatuur. In onze test was de Dometic CK 40D de beste koeler van de compressor koelboxen. Deze koelboxen maken nog wel hoorbaar geluid, de Obelink Coolmove 42 werd als stilste getest.
Denk er daarom aan dat het apparaat niet aan regen of andere vloeistoffen mag worden blootgesteld. Het gebruik van een isolerende en beschermende hoes helpt tegen lichte waterspatten of korte lichte regenbuien, maar zelfs dan bestaat het risico dat er water via de ventilatiesleuven binnenkomt.
Wil je snel koelen of aan bederf onderhevige levensmiddelen bewaren, dan moet een koelbox onder alle omstandigheden minimaal een temperatuur van 7 oC halen. Thermo-elektrische koelboxen redden dat niet. Die blijven steken tussen de 10 tot 15 graden.
Leg de koelelementen 3 à 4 uur voor gebruik in de diepvries. De koelelementen bevriezen snel en blijven vervolgens lang bevroren.
Ingevroren ijsblokjes en Crushed ijs nemen twee keer het volume inhoud van de bak in. U kijkt wat de inhoud van de bak is en deelt deze door twee. Hiermee kunt u volledig de inhoud van de bak vullen met ijs. Uiteraard wilt u nog flessen, blikjes of andere dingen koelen dus u hoeft de bak maar voor drie kwart te vullen.
Er zitten ca. 120 stuks ijsblokjes in een zak van 2.5 kg. Dit zijn 40 tot 60 consumpties. om een bak of kuip te vullen?
bij de overgang van vloeibare naar vaste materie of omgekeerd, wordt er geen massa gevormd, en gaat er geen verloren. Wanneer je dus een liter water bevriest, zal deze klomp ijs nog steeds een kilogram wegen.
Zet hem daarvoor de nacht voor gebruik op een zo koel mogelijke plek en leg er al een koelelement in. Zo hoeft erna alleen de inhoud gekoeld te worden en niet ook nog eens de box zelf. Door te kiezen voor een koelbox op stroom kunt u die vooraf ook al lekker koel krijgen, door hem iets eerder in te schakelen.
Een gemiddelde auto accu houd dat maar een paar uur vol en geen paar dagen. Met een kleine gasfles houd je het wel een paar dagen vol.
Inhoud van de koelbox voor op de camping
Een inhoud van 25 liter is een minimum, wanneer je een aantal flessen drinken en bijvoorbeeld een broodje ham goed wilt houden op warme dagen. Gebruik je de koelbox bij je tent, dan is een groter model aan te raden.
De Tristar KB 7532 is onze favoriete thermo-elektrische koelbox uit de test. Hij koelt bovengemiddeld goed, is de stilste thermo-elektrische koelbox uit de test en gewoon heel fijn in gebruik.
Compressor koelbox
De koelbox koelt zelf (zonder koelelementen) op een constante temperatuur. De omgevingstemperatuur heeft immers geen invloed op de temperatuur in de koelbox. De compressor koelbox koelt en vriest. Onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Thermo-elektrische koelbox
Vaak is dit ingebouwd in het deksel, waarin een peltier element zit dat een warmtestroom creert. Hij haalt warme lucht uit de binnenkant en verplaats deze naar de andere kant. Die warme lucht wordt vervolgens afgevoerd door een ventilator. Ze werken vaak op zowel 12V als 230V.
Een koelelement is gevuld met een vloeistof die warmte opneemt. Je legt van te voren een koelelement in je diepvries, en dat doe je vervolgens in je speciale tas. Het koelelement zorgt voor een koele omgeving. Dus als je er daarna je boodschappen in doet, dan zijn ze behoorlijk beschermd tegen hoge temperaturen.
IJs kun je best in een aparte diepvriezer bewaren, niet in het vriesvakje van de koelkast. De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen.