Met een vast contract heeft u sterke rechten bij ontslag. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan – afgezien van een ontslag op staande voet – niet zomaar worden beëindigd. Daarvoor is vooraf toestemming nodig van het UWV, dan wel de kantonrechter.
Bij een vast of tijdelijk contract moet uw werkgever een van deze redenen geven om u te mogen ontslaan: Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf.
Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.
Bij een vast contract (of contract voor onbepaalde tijd) spreekt u geen einddatum af in de arbeidsovereenkomst.Het contract loopt pas af wanneer uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt, ontslag neemt, of wanneer u het contract zelf opzegt. U kunt een vast contract niet zomaar beëindigen.
Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Opzegtermijn met vast contract
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand.
Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk. Dit versterkt je arbeidspositie tijdens werving en selectie.
Het wijzigen van een arbeidsovereenkomst is mogelijk in het kader van de contractvrijheid. Werknemer en werkgever kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat de werknemer een andere functie of loonsverhoging krijgt. Zolang beide partijen akkoord gaan, levert dit geen problemen op.
U heeft geen recht op een vast contract in deze situaties: U heeft een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). U bent jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld maximaal 12 uur per week. U bent uitzendkracht en in uw contract staat een uitzendbeding.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. De 7+7+8-regel biedt hiermee behoorlijke voordelen onder de WWZ. Door gebruik te maken van deze regel behoudt u toch een zekere mate van flexibiliteit.
De hoogte van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Wat veel mensen niet weten is dat de hoogte van de vergoeding in de meeste gevallen onderhandelbaar is.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Check je recht op een uitkering
Als je aan de eisen voldoet, krijg je na je ontslag een werkloosheidsuitkering (WW). Hoe lang je WW ontvangt, hangt af van je situatie. De uitkering is (veel) lager dan het loon dat je verdiende toen je nog werkte. Let op: je moet je ontslag 'aanvechten'.
Als u zelf ontslag neemt, kunt u meestal geen WW-uitkering krijgen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid. Het is daarom verstandig om juridisch advies te vragen bij een rechtshulpverlener voordat u ontslag neemt.
Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
De vuistregel is dat het maandsalaris tussen de 3% en 6% stijgt. Dit percentage kan oplopen tot 10%. Wees dus niet bang om in ieder geval om 3% loonsverhoging te vragen wanneer je werkgever dit niet zelf aanbiedt.
Als je meer verbruikt hebt of een te laag termijnbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug. Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en).
Misschien zijn de prijzen wel gedaald en past een 3-jarig contract je beter. Of je kiest opnieuw een 1-jarig contract, zodat je na een jaar opnieuw een keuze kunt maken. Kortom: je energiecontract 1 jaar vastzetten geeft je zekerheid en duidelijkheid én de mogelijkheid om na een jaar opnieuw een keuze te kunnen maken.
Bij een tijdelijk contract is er een einddatum. Uw werkgever beslist of hij u een contractverlenging aanbiedt. Dit moet hij op tijd laten weten: 1 maand voordat uw contract afloopt. Anders kunt u recht hebben op een aanzegvergoeding.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.