Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
Tijdens het vliegen praten de ganzen met elkaar. De achterste ganzen moedigen de voorste aan om op snelheid te blijven. Een gans kan snelheden tot maximaal 46 kilometer per uur halen. Ganzen zijn monogaam: paren blijven hun hele leven bij elkaar.
Een slechtvalk is een snelle vlieger. Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten. Het wordt pas echt ongelofelijk snel als ze vanaf een kilometer hoogte op hun prooi duiken.
De racer onder de roofvogels, voor 200 km per uur draait de slechtvalk z'n poot niet om! Spreeuwen, meeuwen en ook duiven kunnen maar beter een veilig plekje zoeken. Weet je welke vogel enorm hard kan racen? 200 tot wel 260 km.
1. Slechtvalk – 389 km/uur. De snelste vogel, en ook gelijk het snelste dier, is de slechtvalk. Als hij aan het jagen is maakt hij een duikvlucht, hij behaalt dan snelheden van rond de 350 km/uur.
Hij is de kampioen onder de trekvogels: de noordse stern. Gemiddeld vliegt hij 35.000 kilometer per jaar. In zijn hele leven – een noordse stern kan 30 jaar worden – kan hij de afstand afleggen van de aarde naar de maan en terug en dan nog een keer naar de maan.
De gierzwaluw is de vogelsoort die veruit het langst onafgebroken door de lucht kan zweven. Onderzoekers aan de Universiteit van Lund hebben aangetoond dat de dieren maar liefst 10 maanden aan één stuk kunnen vliegen, zonder tussenlanding om pakweg te rusten of zich voort te planten.
Kleine Zeemeeuw 34 K.M". Sperwer 28 K.M. Zilvermeeuw 49.5 K.M. Mantelmeeuw 40 K.M.
De hoogst vliegende vogel is waarschijnlijk de Indische gans. De meeste vogels vliegen in hun leven niet hoger dan 150 meter.
Dit is de ideale hoogte waarop het vliegtuig het snelst kan vliegen en tegelijkertijd het minste brandstof verbruikt. De Boeing 747 heeft een kruishoogte van 10.700 meter, terwijl de Embraer 190 naar 12.000 meter klimt. De Airbus A380 kan zelfs op 13.136 meter overvliegen.
2000 meter hoog kan een postduif vliegen
Een postduif kan op een hoogte vliegen van zo'n 2000 meter. Maar een postduif kan ook vlak over de grond scheren. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiest een postduif de beste hoogte.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Bij storm is schuilen natuurlijk het eerste wat de kleine vogels doen. Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
De meeste groepen vliegen lager dan 1500 meter, toch zijn er meldingen van kleine vogels die 3000, 5000 en zelfs 6300 meter hoog vlogen.
De drie dappere vogels hebben eind augustus 2009 de vlucht gemaakt van het midden van Zweden naar tropisch Afrika, dicht bij de evenaar. Daarbij legden ze 6170, 6800 en 4620 kilometer in één keer af. En dat in heel korte tijd: 72, 84 en 48 uur.
Ondanks de beperkte lichaamsmassa kunnen ze bij het vliegen snelheden van ruim 32 km/u halen. Het zijn uitstekende vliegers die uitzonderlijk weinig energie nodig hebben voor hun vlucht.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Bij een vrije val halen roofvogels nog veel hogere snelheden. De slechtvalk is met 325 kilometer per uur daarin koploper. De vogelsoort die het traagst kan vliegen, zonder uit de lucht te storten, is de houtsnip. Bij hun paardans lukt het hen om met vijf kilometer per uur nog in de lucht te blijven hangen.