Statutair bestuurder: Als statutair bestuurder wordt u door een orgaan van de vennootschap benoemd. Bij de oprichting van een BV of NV moeten in de akte van oprichting de eerste bestuurders worden aangewezen. De opvolgende bestuurders worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd.
De statutair bestuurder is verantwoordelijk voor het beleid en de dagelijkse gang van zaken van de onderneming, waarop de aandeelhouders hem of haar zouden kunnen afrekenen. Dat brengt een behoorlijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de statutair bestuurder als eindverantwoordelijke met zich mee.
U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders (of soms de raad van commissarissen) van de B.V. of N.V. waar u werkzaam bent, als bestuurder benoemd bent. Als er geen sprake is (geweest) van een aandeelhoudersbesluit bent u dus geen statutair-directeur.
Een bestuurder kan een statutaire bestuurder zijn, die is dan benoemd in de statuten en heeft een speciale rol. Je kan ook bestuurder in naam zijn, zoals vaak bij een stichting, dan is er geen verschil tussen een bestuurder en een directeur.
De aanstelling van een titulair bestuurder vindt plaats door de werkgever. In tegenstelling tot de statutair bestuurder is een titulair bestuurder een natuurlijk persoon en geen rechtspersoon. De titulair bestuurder is alleen een werknemer, dit betekent dat de 'gewone' ontslagregels op hem van toepassing zijn.
statutair = statutair bijv. naamw. Uitspraak: [statytɛ:r] volgens de statuten, of met statuten te maken hebbend Voorbeelden: `statutaire doelstellingen en bepalingen van een stichting`, `een statutaire wijziging`...
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
Er is geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn voor het bestuur van een vereniging. Dat betekent dat een secretaris in principe onbeperkt kan aanblijven.
Wel schrijft de wet voor dat de statuten de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders moeten bevatten. In veel statuten is opgenomen dat het bestuur zichzelf benoemt (coöptatie), dat de bestuurders zijn benoemd voor een periode van vier jaar en dat zij één- of tweemaal herbenoembaar zijn.
Wanneer ben je DGA? Zoals hierboven uitgelegd hoeven de bestuurder en aandeelhouder niet dezelfde persoon te zijn. Echter, dit is wel vaak het geval. De meeste BV's worden opgericht door een of twee personen die elk bestuurder zijn van de BV.
De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur.
Het nieuwe Wetboek (WVV) bevestigt nu formeel dat bestuurders in hun hoedanigheid van bestuurder altijd zelfstandigen zijn en dus geen werknemers. Zo stelt art. 5:70: De vennootschap wordt bestuurd door één of meer bestuurders die al dan niet een college vormen, en die natuurlijke of rechtspersonen zijn.
Neen, helemaal niet, daarover zijn er nogal eens misverstanden. U kunt hem wel aandelen geven, maar dat is juridisch gezien niet echt vereist. Enkel als de statuten het voorzien, is dat nodig.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
Waar doet een statutair verstandig aan? Het overeenkomen van een zogeheten “golden parachute”, een vooraf ingebakken gouden handdruk. Deze directeur loopt immers extra risico om persoonlijk aansprakelijk gehouden te worden voor het gevoerde beleid en kan daarnaast veel gemakkelijker ontslagen worden.
De bestuurder is in loondienst als hij een arbeidsovereenkomst heeft.
Taken burgemeesters
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
Als je jouw bestuursfunctie wilt opzeggen moet je dat schriftelijk doen. Een mailtje is ook voldoende. Dit stuur je aan de andere bestuurders. In het bestuur gaan jullie bespreken hoe jullie een nieuw bestuurslid gaan vinden.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.
De functie van lid Raad van Bestuur is geen starterfunctie, maar vereist een aanzienlijk aantal jaar ervaring in een leidinggevende functie. Daarnaast is het van belang dat die ervaring is opgedaan in een relevante sector.
Zijn of haar taken zijn: Leiden van de algemene vergadering en de vergaderingen van het bestuur; Leiden van het bestuur (initiatieven nemen, coördineren en doen uitvoeren van bestuurswerkzaamheden); Vertegenwoordiging van de organisatie naar binnen en buiten.
In een vereniging zijn de leden de baas. Het hoogste orgaan van de vereniging is de Algemene Ledenvergadering. De ALV neemt alle belangrijke besluiten: wie gaat er in het bestuur, wat is de begroting, welke regels hanteren we onder elkaar? De ALV vergadert ieder voorjaar en soms in het najaar.
Een statutair bestuurder kan eenzijdig zijn functie neerleggen. De aandeelhouders hoeven hier geen toestemming voor te geven. Wel is het een vereiste dat er een verklaring omtrent de ontslagneming aan de vennootschap wordt gericht. Zorg dat je deze ontslagneming altijd schriftelijk doet.
Een bestuurder neemt ontslag? Een bestuurder kan zijn mandaat eenzijdig beëindigen, nog voor het mandaat afloopt. Het ontslag is geldig zodra de bestuurder dat meedeelt aan het Bestuur. Aanvaarding van het ontslag door het Bestuur of de algemene vergadering is dus niet vereist.
De statutair bestuurder moet in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord en om zijn zienswijze op het voorgenomen ontslag te geven. Daarvoor moet hij zich behoorlijk kunnen voorbereiden. Als hij daartoe onvoldoende gelegenheid heeft gekregen, dan kan de bestuurder het ontslag aanvechten.