PLA is waterbestendig. Soms neemt het wel vocht op, wat het printen moeilijker kan maken. Gelukkig is dit niet extreem veel vocht, waardoor een object geprint met PLA zeker in contact kan komen met water.
Waterbestendigheid van PLA
Onder normale omstandigheden (zoals kortstondige blootstelling aan regen of het per ongeluk laten vallen in een plas water) zal een PLA-geprint object geen significante schade oplopen, waardoor je dit filament dus zorgeloos kunt aanschaffen als filamenten voor een 3D printer.
Verder is PLA filament niet geschikt om continu buiten gebruikt te worden. Dit komt natuurlijk omdat het filament biologisch afbreekbaar en gevoelig voor zonlicht en vocht is.
ASA filament is een sterk en waterbestendig filamenttype met een hoge weerstand tegen UV straling en chemicaliën. Het is zeer duurzaam en wordt veelvuldig gebruikt voor het printen van prototypes, auto-onderdelen en objecten voor buitengebruik.
Indien u een onderdeel wilt printen voor buitengebruik met uitstekende mechanische eigenschappen, is ASA filament de beste keuze. Wilt u juist een 3D print creëren die enkel esthetisch gezien aan bepaalde voorwaarden moet voldoen? Dan is PLA filament een uitstekende optie.
PETG filament is in vergelijking met ABS en PLA het sterkste en meest flexibele filamenttype. Hierdoor biedt het zeer veelzijdige 3D-printmogelijkheden; PETG filament kan objecten printen in elke gewenste vorm. Voor het printen met PETG is geen heated bed vereist.
Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.
Over het algemeen zijn technische thermoplastische materialen, zoals ABS, PETG, en Nylon, sterker dan PLA. Het is belangrijk op te merken dat er nog sterkere materialen zijn, zoals PEEK en ULTEM, maar deze zijn vaak gereserveerd voor industriële toepassingen.
Nee. Sommige PLA-toepassingen – zoals borden, bestek en coatings van bakjes – zijn echter wel geraakt door de SUP-richtlijn. Er is een marktbeperking geweest voor PLA, net als voor andere kunststoffen. PLA-borden en messen zijn bijvoorbeeld verboden, terwijl met PLA gecoate bekers het schildpadlogo moeten dragen.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
PLA is een van de weinige polymeren die zowel biobased als biologisch afbreekbaar is.
* Nylon, Peek, Polyacetaal en PTFE zijn niet te lijmen door een doe-het-zelver. PE en PP zijn bijna niet te lijmen, wel met warmte aan elkaar te lassen. De gegevens in dit lijmadvies zijn naar beste weten vermeld, echter zonder enige aansprakelijkheid onzerzijds.
Onderdelen die in de vaatwasser moeten, zijn uitgesloten van PET, nylon en PLA. Deze kunststoffen worden namelijk zacht en vervormen rond 60-70 °C.
Het produceren van PLA is zeer duurzaam, omdat de CO2 uitstoot zo'n 75% minder is dan bij de productie van olieplastics. Ook is het gecertificeerd composteerbaar volgens EN-13432 en zal het binnen 90 dagen composteren in een industriële installatie.
PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint.
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een 'thermoplast' genoemd.Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof.
Ze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA (van het Engels polylactic acid). Ze zijn biologisch afbreekbaar in industriële compostering, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel. Het zetmeel wordt uit de snelgroeiende maisplant geproduceerd.
Een rol pla kost zo'n twintig tot vijfentwintig euro, en met 1kg plastic kun je aardig wat printjes maken. Het hangt er uiteraard vanaf hoe groot en hoe zwaar je je printjes maakt, maar waarschijnlijk zul je niet meteen in je eerste week een rol pla erdoor jagen.
Hoeveel meter is 1 kilo filament 1.75 mm? 1 kilogram PLA filament met een diameter van 1,75 mm heeft een lengte van 330 meter.
PLA is in principe van maïszetmeel gemaakt, wat voedselveilig is, alleen worden er vaak additieven aan toegevoegd voor de kleur of sterkte waardoor het schadelijk wordt. Natuurlijk niet allemaal. Voordat u PLA wilt gebruiken voor voedsel, is het verstandig om contact op te nemen met de fabrikant van het filament.
Belangrijkste eigenschappen van PETG filament:
Gebruiksvriendelijk. Licht flexibel. Printtemperatuur: 230-250 °C. Waterafstotend.
Ik wist niet beter dan dat PLA juist niet benzinebestendig is.
PET-G ESD wordt gekenmerkt door zijn hoge sterkte en weerstand tegen zwakke zuren, alcoholen, oliën en benzine.