Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Te veel ananas eten
Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Zo beschikt de ananas over vitamine C, wat vermoeidheid van het lichaam kan verminderen. Ook is het een goede bron van de mineralen kalium en mangaan. Kalium verlaagt de bloeddruk en reguleert deze. Mangaan zorgt ervoor dat uw energieniveau op pijl blijft.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Klinische relevantie: Allergie tegen ananas uit blik is zeldzaam. IgE-gemedieerde allergie tegen (verse) ananas is overwegend mild. Ananas kan ook direct histamine of andere vasoactieve stoffen vrijzetten die tot een non-immunologische reactie (pseudo-allergie) kunnen leiden.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Bij een allergie voor fruit, kunt u last hebben van: Jeuk.Tinteling van de lippen, mond en keel.Zwelling van de lippen, mond en keel.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Bromelaïne. Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een zogenoemd 'proteolytisch enzym'. Dit enzym breekt proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond. Het breekt de eiwitten op je tong en in je wangslijmvlies af.En omdat er ook nog wat zuur in de ananas zit, prikkelt het extra hard.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Bromelaïne wordt om zijn ontstekingswerende eigenschappen ingezet bij bijholteontsteking, vaatziekten, verstuikingen, reumatoïde artritis en jicht.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Ruikt het poepje van de ananas hemels zoet? Dan mag je er bijna zeker van zijn dat hij rijp is. Zijn er geen zoete aroma's te bespeuren, dan laat je hem best nog even verder rijpen op kamertemperatuur. Ook een alcohol- en azijngeur zijn een no go, want de ananas is dan overrijp en vaak niet meer lekker.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Zoals bij elke fruitsoort kun je het beste de hele vrucht eten en niet alleen het sap drinken. Het sap bevat veel suiker en juist minder belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Vezels hebben een gunstig effect op de spijsvertering.
Een ananas is helaas slechts kort houdbaar. Dat komt doordat een ananas altijd rijp (of bijna rijp) geoogst wordt. Als je een ananas op kamertemperatuur bewaart is deze binnen twee of drie dagen houdbaar. Daarna kun je een ananas beter niet meer eten.
Ananas is een goede bron van het mineraal kalium. Kalium verlaagt en reguleert de bloeddruk. Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Wel treden de symptomen meestal op binnen enkele minuten tot twee uur na het eten van het voedsel. Telkens als u het voedingsmiddel weer eet, krijgt u klachten omdat uw lichaam het voedingsmiddel herkent als een schadelijke stof. Er komen dan stoffen vrij die zorgen voor de allergische klachten.