Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Een duurzaam huis is een woning die weinig effect heeft op het milieu. Of nou ja, liever gezegd: een positief effect op het milieu. Dit kan door je huis goed te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoot.
De overheid helpt ondernemers op verschillende manieren met subsidies en regelingen, soms als geld of lening. Maar de overheid helpt ook anders, bijvoorbeeld door u in contact te brengen met mensen die kunnen helpen met uw bedrijfsplannen. En heeft u een project dat interessant is voor andere landen in de EU?
Check je recht op toeslagen en subsidies
Met BerekenUwRecht kun je nagaan voor welke regelingen je in aanmerking komt en om welk bedrag het gaat. Ook zie je direct waar je een tegemoetkoming kunt aanvragen. Als je alle gegevens bij de hand hebt, kost dit je 5-10 minuten. Je blijft anoniem.
Je huis goed isoleren. Met isolatie van het dak, vloer en spouwmuren hou je de warmte in huis. Het plaatsen van zonnepanelen en water verwarmen met een zonneboiler. Het laten plaatsen van een warmtepomp waarmee je eigen warmte milieubewust opwekt.
De overheid biedt dus tal van subsidies, regelingen en leningen aan woningeigenaren om hun huis te verduurzamen.
Vanaf 1 februari 2022 moet je tijdens het verbouwing meteen je huis verduurzamen. Dit staat in een nieuwe Europese wet. Het is dan verplicht om bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen te installeren en isolerende maatregelen te nemen.
Een laag inkomen is een inkomen dat niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum. Dit houdt in dat de maximale netto bedragen per huishouden als volgt zijn: Voor alleenstaanden of alleenstaande ouders van 21 jaar en ouder is het maximale nettobedrag € 1322,18 per maand (inclusief vakantietoeslag);
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro. Nadat je de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heb je vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.
Het Oranje Fonds is er voor iedereen die iets goeds wil doen voor een ander. Ook met Burendag willen wij mensen dichter bij elkaar brengen. Daarom is het voor buurten mogelijk om vanaf 13 juni 2022 een aanvraag tot maximaal € 350,- in te dienen bij het Oranje Fonds om hun Burendagplan te kunnen uitvoeren.
Organisatie type (wie is de aanvrager) Activiteiten (meer gedetailleerde mogelijkheid om aan te geven voor welk soort activiteiten je subsidieaanvraag betrekking heeft) Werkingsgebied (waar gaat je project plaatsvinden) Financieringsmethode (bijvoorbeeld subsidie, fonds, achtergestelde lening)
De overheid heeft al aangekondigd dat het in 2022 een bedrag van max. 13 miljard euro vrijmaakt voor de SDE subsidie voor zonnepanelen.
Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Door je woning te isoleren en eigen energie op te wekken, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Daardoor ben je minder afhankelijk van externe energieleveranciers. En worden je woonlasten stabieler en voorspelbaar. Ook je onderhoudskosten vallen lager uit.