feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, erwtensoep en dat soort zaken.
Spareribs 2 kg+ Sous vide gegaard (vanaf € 11,50 per kg)
Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon.
Spareribs ofwel 'magere ribbetjes'. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte.
De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.
De lager gelegen spareribs, ter hoogte van de buik, zijn al wat vetter. Als je nog dichter bij het borstbeen komt, worden de kleine ribbetjes echte ribben, 'krabbetjes' genaamd. Er zit meer vlees aan de ribben, wat bovendien stugger is, maar ook wat meer vet.
De naam 'spareribs' heeft een bijzondere weg afgelegd. Het is afgeleid van het Oudnederlandse/Duitse woord ribbesper, voor 'rib aan het spit'. De Engelsen namen dat over, husselden het wat door elkaar en verengelsten de spelling.
Halal Spareribs zijn magere ribbetjes. Meestal denkt men bij Spare Ribs aan varkensvlees, dit klopt vaak worden Spare Ribs ook geserveerd van varkensvlees. Echter wanneer we het hebben over halal Spare Ribs dan zijn de Spare Ribs meestal gemaakt van kalfsribbetjes.
Sommigen gebruiken een beetje appelsap over de spareribs. Appelsap werkt een beetje als vermalser, het voegt wat appelsmaak toe en zorgt voor wat extra vocht in deze stap van de bereiding. Je kunt de appelsap opwarmen om het vlees niet teveel te laten schrikken van koelkastkoude appelsap.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Spareribs kun je op twee manieren opwarmen. In de oven: verwarm de oven voor op 170 graden en doe de spareribs er zo'n 15 minuten in. In de magnetron: doe de spareribs in een magnetronbestendige schaal en dek af met folie. Prik een paar gaatjes in de folie en zet de spareribs zo'n drie minuten in de magnetron.
Lidl biedt naast de Spareribs een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Spareribs, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Spareribs, AH Spareribs Zoet & Spareribs per 500 gram.
Ze zijn al voorgegaard daarom: 25 min. in de oven op 200gr. of gewoon lekker op de barbecue totdat ze mooi bruin en krokant geworden zijn. Eet smakelijk!
1 streng weegt ca. 550 gram. Er zijn over het algemeen 4 soorten spareribs: -De dunne loinrib (dit noemen we in Nederland de sparerib).
Smaak van de Spareribs
Het vlees is een beetje vettig en daardoor lekker mals. Het vet dat aan de botten zit zorgt ervoor dat de smaken van marinades goed in het vlees trekken. Spareribs zijn makkelijk te bereiden en neutraal van smaak.
Varkens hebben er 14 tot 15. Koeien, schapen, geiten, katten en honden hebben allemaal 13 paar ribben. Mensen hebben er maar 12.
Varkens sparerib met ketting (per stuk)
Zoals de naam al zegt, worden deze uit de rug van het varken gesneden. De spareribs zijn mooi bevleesd en vol van smaak. Wil je ribben die nog meer vlees op de ribben hebben klik dan hier.
Een krabbetje (meestal: krabbetjes) is een benaming voor de rib met vlees van een geslacht varken. Krabbetjes worden vaak als ingrediënt aan erwtensoep toegevoegd.
De ketting is de strook vlees dat over de ribben ligt en wat van de rib gescheiden wordt door een dun vetlaagje. Als je dan een hap neemt van de sparerib komt de ketting vaak los en heb je een flink stuk van je sparerib zonder marinade. In een restaurant tref je vaak spareribs zonder ketting, maar bij slager vaker met.
Wat zijn short ribs? Short ribs heb je van het varken en het rund. Het is een stuk vlees uit de buik van het beest, de 'gewone' spareribs (ook wel back ribs genoemd) zitten daarboven. De structuur is wat grover, en daardoor minder geschikt voor snelle bereiding.
De Flat ribs zijn de runderspareribs.
Dikke ribben worden gesneden van de ribben van het varken. Het vlees bevat been. Dikke ribben zijn heel veelzijdig te bereiden in de snert, in de pan, oven of barbeque! Het gewicht is een indicatie.