Bij bodemisolatie zijn isolatiekorrels of -schelpen de beste vloerisolatie.Bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer kies je best isolatieschuim. Isolatiebeton vormt geen volwaardige isolatielaag, isolatieplaten kunnen maar zijn moeilijker te plaatsen.
De beste vloerisolatie heeft daarom een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Je kan kiezen uit verschillende soorten vloerisolatie: PUR- of PIR-platen: deze lichte, harde en drukvaste isolatieplaten hebben de hoogste isolatiewaarde. Zo kan je zelfs met een dunne laagdikte je vloer optimaal thermisch isoleren.
PIR platen zijn dun, licht, duurzaam én hebben bovendien de hoogste isolatiewaarde.
Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen en je vloer nog goede isolatie mist is het verstandig om deze te isoleren. Vloerisolatie voorkomt koude voeten en levert een energiebesparing op. Daarnaast komt de vochtige lucht vanuit de kruipruimte minder makkelijk de woning in.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Kruipruimte: EPS-parels tegen vocht
Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedek je de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Piepschuim korrels worden gebruikt als spouwmuurisolatie of bodemisolatie in de kruipruimte. Isolatieplaten van piepschuim zijn geschikt als dakisolatie of vloerisolatie. Doordat ze drukvast en beloopbaar zijn, is het een ideaal isolatiemateriaal voor bovenop de (zolder)vloer.
Hoeveel graden scheelt vloerisolatie? Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog tot zo'n 4°C.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm.
Tegel, steen en gietvloeren
Dit zijn harde vloeren die heel geschikt zijn voor vloerverwarming omdat ze een lage warmteweerstand hebben. Deze vloeren zijn duurzaam, onderhoudsarm en laten de warmte goed door. Het materiaal van deze vloeren houdt de warmte bovendien vast, zodat de verwarming efficiënter werkt.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt.
Hoewel PVC en laminaat vloeren qua warmtegeleiding vergelijkbaar zijn, kunnen PVC vloeren warmer aanvoelen dan laminaat vloeren. Dit komt omdat PVC vloeren dunner zijn en doorgaans wel een isolerende laag hebben.
Vinyl is een relatief dunne en soepele vloer, wat gunstig is voor de warmteoverdracht. Wel is het van belang dat het vinyl volledig wordt verlijmd op je ondervloer. Zo voorkom je dat de vloer door schommelingen in temperatuur gaat krimpen en uitzetten en er lelijke bobbels ontstaan.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.
Geen optrekkende kou meer. Dankzij de warmteverlies blokkade die deze ondervloer heeft vermindert dit de koude voeten die u ervaart als u over de vloer loopt. De warmte en kou isolatie voorkomt dat de kou in de ruimte trekt en de warmte juist in de vloer trekt.
Er zijn zelfs woningen die geen kruipruimte hebben. Je kunt dan gelijk heel wat isolatiemogelijkheden schrappen. Of je kunt de kruipruimte uitgraven, want uiteindelijk moet deze minimaal 35 centimeter diep zijn om te isoleren.
Ook is bodemisolatie effectief tegen optrekkende kou of vocht uit de bodem van de kruipruimte, wat voor een comfortabelere woning zorgt. Vloerisolatie heeft een beter effect op de isolatiewaarde van uw vloer, de jaarlijkse besparing op uw energierekening en verhoogt het comfort ten opzichte van bodemisolatie.
De rd-waarde geeft aan wat het isolerende vermogen van het materiaal is. Hoe hoger dit getal, hoe beter het materiaal isoleert. Hoewel er dus geen kant-en-klaar antwoord te geven is op deze vraag, loont het doorgaans het meeste om spouwmuurisolatie en/of dakisolatie aan te brengen.
Door de vloer te isoleren voorkomt u onnodig warmteverlies. Bij vloerverwarming is isolatie zelfs nog belangrijker dan bij vloeren zonder vloerverwarming, omdat de vloer zelf warmer is en ook meer warmte kan verliezen als deze niet of slecht geïsoleerd is.
Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.
De vloer van een nieuwbouwwoning moet volgens het bouwbesluit een minimale Rc-waarde van 3,7 m2K/W hebben. Als u gaat renoveren, dient uw vloerisolatie een Rc-waarde van 2,5 m2K/W te behalen. Als u in aanmerking wilt komen voor subsidie, moet uw vloerisolatie daarnaast een Rd-waarde van minimaal 3,5 m2K/W hebben.