Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder. Wilt u de wasmachine een opknapbeurt geven, zonder dat u daar azijn voor gebruikt, dan kunt u hem ook 1 keer in de maand op een programma van 90 graden laten draaien.
"De actieve werking van azijn zijn zuren, en die kunnen voor ontkalking of ontvetting zorgen", zegt Sanne Janssen, woordvoerder bij Milieu Centraal. "Kalk op bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine kan ervoor zorgen dat je wasmachine meer stroom gaat verbruiken.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Je kan je verkleurde witte was weer wit krijgen door azijn! Probeer natuurazijn voor een wittere was en als wasverzachter. Vul een emmer met warm water en doe er een flinke scheut azijn bij. Laat je kleren hier een paar uurtjes in weken voordat je ze in de wasmachine gooit.
Hoewel schoonmaakazijn niet bedoeld is om op te eten, kun je natuurazijn wél gebruiken als vervanger voor schoonmaakazijn. Voor alle tips die we hierboven hebben genoemd kun je ook gerust natuurazijn gebruiken. Natuurazijn is dus multifunctioneel en ook nog eens hartstikke goedkoop!
Je kunt de wasmachine schoonmaken door deze leeg op 90 graden te laten draaien met twee vaatwastabletten in het zeeplaatje. Vaatwastabletten reinigen vetluis in de wasmachine. Voor een effectieve ontkalking kun je echter beter soda of machinereiniger gebruiken.
2. Natuurazijn. Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
Er zijn verschillende producten waarmee je jouw wasmachine kunt reinigen. Zo kun je jouw wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet. Draai 1 Ã 2 keer per maand een kookwas op 90 of 95 graden met azijn, soda of een vaatwastablet.
Je kunt jouw kleding wassen met azijn. Zowel T-shirts als sportkleding en al het andere dat je weer lekker fris en schoon wilt hebben.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Donkere was ook wassen met azijn
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Wasmachine stinkt. Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Schoonmaakazijn is ideaal om jouw vergeelde witte was weer wit te krijgen. Stop je vergeelde items in een emmer met water en wat azijn en laat het weken voor een drietal uurtjes. Daarna doe je jouw items nog even in de wasmachine zodat ze terug een fijn geurtje hebben en voilà de vlekken of verkleuring is weg.
Doe een flinke scheut natuurazijn, of een kop soda in de lege trommel en zet je wasmachine aan op 90ºC. Hierdoor wordt al het vet, vuil en kalk opgelost en ruikt je wasmachine weer hartstikke fris!