Een brommobiel is een bromfiets met meer dan 2 wielen. Een brommobiel lijkt op een kleine auto. Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
De brommobiel is in feite een bromfiets met vier wielen. En een bromfiets moet zeker buiten de bebouwde kom vaak op het fietspad rijden. Voor de brommobiel geldt een andere regel: die mag namelijk niet op een fietspad rijden. Tenzij is aangegeven dat je wel op het fietspad mag of zelfs moet rijden.
Om op een bromfiets te mogen rijden, moet je het bromfietsrijbewijs (AM2) halen. Om in een brommobiel (45 km auto) te mogen rijden, moet je het brommobielrijbewijs (AM4) halen als je nog geen bromfietsrijbewijs (AM2) hebt.
Brommobielen zijn voertuigen die op kleine personenauto's lijken, maar die in technisch opzicht als bromfiets moeten worden beschouwd. Deze voertuigen dienen te voldoen aan de eisen die hiervoor zijn gesteld in het Voertuigreglement. Dit betekent onder meer dat het voertuig moet zijn voorzien van een goedkeuring (EG).
Geen motorvoertuigen zijn bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen. Een brommobiel (45 km/u-wagentje) is ook geen motorvoertuig, omdat dit een speciaal soort bromfiets is.
Een scooter valt onder de motorrijtuigen. Dit houdt in dat de bestuurder verplicht is om verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Wie een ongeval veroorzaakt met het besturen van een opgevoerde scooter zal zelf voor de kosten moeten opdraaien.
Zowel de snorfiets als de bromfiets vallen onder de categorie scooters. De regels voor een rijbewijs van een snorfiets zijn dezelfde als die voor een bromfiets. Eerder gold er voor een snorfiets geen helmplicht, maar sinds 1 januari 2023 moet je ook op de snorfiets altijd een helm dragen.
Regels voor gebruik brommobiel
minimaal 16 jaar zijn. een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben. En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
De brommobiel is daarentegen niet volledig rijbewijsvrij, omdat je hiervoor in het bezit moet zijn van het AM-rijbewijs (brommerrijbewijs).
Welke voertuigen vallen onder de categorie 45 km auto's zonder rijbewijs? De meest bekende voertuigen in deze categorie zijn Canta's, Amica's en de JDM City. Een ander alternatief is de LMI. Deze voertuigen zijn eigenlijk smalle brommobielen die op het fietspad mogen rijden.
Is de brommobiel een motorvoertuig? Volgens de wet is een brommobiel geen motorvoertuig, maar een speciaal soort motorrijtuig op meer dan twee wielen. Dit komt doordat de RVV de bromfiets – dus ook een 45 km wagen – niet erkent als een motorvoertuig. Wel gelden er dezelfde verkeersregels als voor een motorvoertuig.
Hoeveel personen kunnen er in een brommobiel? Een brommobiel heeft altijd maximaal twee zitplaatsen. Iets om rekening mee te houden als u gewend bent meerdere pasagiers mee te nemen. Door het ontbreken van een achterbank heeft u echter een zee van bagageruimte.
Een aantal verkeersregels die specifiek gelden voor brommobielen zijn: Je mag niet sneller rijden dan 45 kilometer per uur. Je moet altijd een gordel dragen tijdens het rijden. Je mag niet meer dan twee personen in je brommobiel meenemen, inclusief jezelf.
Wegenbelasting hoeft er niet te worden betaald maar de brommobiel, ook wel 45 km auto genoemd, dient wel verzekert te worden. Een eigen kenteken is verplicht vanaf 2005. Een brommobiel kent geen APK verplichting.
Een veel gestelde vraag is of een brommobiel een motorvoertuig is. Het antwoord op deze vraag is 'nee', een brommobiel valt niet onder de motorvoertuigen. Een 45 km auto valt namelijk in de categorie bromfietsen, aangezien het een speciaal soort bromfiets is.
Je mag niet op het fietspad of door fietstunnels rijden (tenzij anders is aangegeven). De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur. Een brommobiel mag ook niet rijden op autowegen, op autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer.
Omdat het een bromfiets is, mag je deze vanaf je zestiende besturen, mits de bestuurder in het bezit is van rijbewijs AM 4. Omdat brommobielen qua formaat niet op het fiets/bromfietspad passen, is besloten dat ze op de rijbaan moeten rijden en de verkeersregels voor motorvoertuigen (personenauto's) volgen.
Voor bestuurders van brommobielen gelden in basis dezelfde regels als voor automobilisten. Het antwoord is daarom niet ingewikkeld: brommobielen moeten op de rijbaan. Dat betekent niet op fietspaden. Op autosnel-, autowegen en wegen die zijn gesloten voor al het langzame verkeer mag u niet met een 45 km auto rijden.
Mag een 45km auto op een 80 km weg rijden? Het antwoord is: Ja. Een 45 km auto mag rijden op 50-, 60-, 70- en 80-wegen. Op 80-wegen geldt regelmatig een uitzondering waarbij de weg verboden is voor langzaam verkeer en dus ook voor 45 km auto's.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen. Je kunt dus eigenlijk een auto rijden zonder rijbewijs.
Kosten rijbewijs bij de gemeente
De kosten verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente in 2023 € 44,65. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2023 € 34,10 extra aan je gemeente.
Wat als een auto sneller rijdt dan 45 kilometer? Soms horen we dat eigenaren van 45 km auto's hun brommobiel laten opvoeren. Dat wil zeggen: de auto kan harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wij adviseren om dit niet te doen.
Een brommer wordt vaak een bromfiets genoemd, maar het is precies hetzelfde. Met een brommer kunt u met maximaal 45 kilometer per uur over de weg knorren. Voor het rijden op een brommer en scooter moet u minimaal 16 jaar oud zijn. U heeft daarvoor een brommerrijbewijs (AM) nodig.
Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad en/of een fietsstrook met doorgetrokken streep rijden. Op een rijbaan die door middel van bord C8 gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h, mag wel gereden worden met een brommobiel.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.