Je kruipruimte isoleren kan niet alleen met gespoten PUR of XPS: ook PUR-PIR panelen zijn een optie. Ze zijn feilloos verwerkbaar in elk project, dus ook dat van je kruipkelder. Met haar licht- en drukvaste eigenschappen biedt PUR-PIR bij een lage isolatiedikte een hoog isolatierendement.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
De kruipkelder isoleren kun je voor ongeveer € 50 per vierkante meter. Het is mogelijk om op deze kosten te besparen door gebruik te maken van een isolatiepremie of subsidie. Een subsidie bedraagt als snel zo'n 20 tot 30 euro per vierkante meter.
Een gemiddelde dikte van 6 à 10 centimeter is dan ook ideaal om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. Je kan natuurlijk voor een dikkere laag kiezen, maar bekijk wel of de investering niet te hoog is in vergelijking met het extra rendement.
Kruipruimte: EPS-parels tegen vocht
Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedekt u de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
Een betonvloer bijvoorbeeld kunt u het beste isoleren met harde kunststof platen zoals PIR en EPS platen. Deze kunt u eenvoudig met lijm tegen de onderkant van de vloer bevestigen. Voor het isoleren van houten vloer kunt u beter een ander isolatiemateriaal kiezen.
Gemiddeld heeft een kruipruimte in de Benelux een hoogte van circa 40 tot 80 cm. Deze kruipruimte hoogte is net hoog genoeg om bijvoorbeeld uw woning te isoleren. Maar sommige kruipruimtes zijn maar 10 tot 35 cm hoog en dan kunt u nergens goed bij.
Door materiaalschaarste, Covid en prijsstijgingen van grondstoffen is isolatiemateriaal de laatste maanden duurder geworden. Verwacht wordt dat de prijsstijging zich nog zal verderzetten. Wil je isoleren, dan doe je het dus beter nu dan later. Je moet ook rekening houden met piekende energieprijzen.
Je kan je vloer op twee manieren na-isoleren: langs de onderkant of langs de bovenkant. Langs de onderkant is de gemakkelijkste oplossing. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Wanneer een woning geen (kruip)kelder heeft bijvoorbeeld, kan je je vloer enkel isoleren langs de bovenkant.
Verschil TONZON en purschuim. Een belangrijkste verschil is dat men bij het aanbrengen van TONZON isolatie veilig in huis kan blijven terwijl dat bij purschuim niet het geval is omdat er bij pur gebruik wordt gemaakt van zeer giftige chemicaliën. Een ander belangrijk verschil is de isolerende werking in de praktijk.
De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 30 euro en 60 euro (afhankelijk van het materiaal en de dikte). Vloerisolatie is maatwerk. Zo bestaat er een heel aantal soort vloeren, zoals een beton vloer, houten vloer.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
Vloerisolatie houten vloer: Was is het beste isolatiemateriaal? De houten vloer isoleren vanaf de onderzijde kan gedaan worden met verschillende materialen, zoals steenwol, pur en EPS (piepschuim). Omdat wij houten vloeren niet helemaal willen afsluiten, raden wij vaak een minerale wol (steenwol / glaswol) aan.
PIR (polyisocyanuraat) is door toepassing van polyol een verbeterde versie van polyurethaan (PUR). In vergelijking met EPS (piepschuim), PUR en XPS heeft PIR een verbeterde warmteweerstand.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal is dit geen groot probleem. Kruipruimtes hoeven namelijk niet waterdicht te zijn, er kan water in staan zonder dat je het door hebt. Bij een gewone ventilatie heeft vocht onder je woning niet veel invloed.
Afhankelijk van de afmetingen van het te isoleren oppervlak en het aantal 'obstakels' in uw kruipruimte kan een isolatiespecialist zomaar één tot twee dagen bezig zijn met het aanbrengen van vloerisolatie.
Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.