In Current Biology adviseren de wetenschappers om een huilende baby op te pakken, vijf minuten met hem rond te lopen - zonder abrupte bewegingen, met een vrije doorgang en zonder bochten te nemen - en vervolgens te gaan zitten en de baby vijf tot acht minuten vast te houden.
Een pasgeboren baby huilt gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Baby's gaan vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken steeds meer huilen. Op de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af.
Laat je baby wel in bed liggen. Je kunt bijvoorbeeld een hand op het hoofd of buik van je baby leggen of een speen geven. Pak je baby alleen op als íe overstuur is. Leg de baby terug in het bed zodra je baby weer kalm is.
Oorzaak van een huilbaby
Bij 90% van de huilbaby's wordt geen oorzaak gevonden. Van de resterende 10% lopen de oorzaken uiteen. Het kan zijn dat de zwangerschap of bevalling lastig of zelfs traumatisch is geweest. Een te snelle bevalling schijnt bijvoorbeeld voor een pasgeborene niet prettig te zijn.
Reactie op huilen
Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af.
Zorg voor rust en regelmaat
Het klinkt simpel, maar veel baby's hebben er baat bij. Huilbaby's zitten vaak in een vicieuze cirkel: door het vele huilen worden ze ontzettend moe en krijgen ze hoofdpijn. Hierdoor raken ze weer overprikkeld en huilen ze nog meer. Het belangrijkste is dan rust en regelmaat.
Onprettige prikkels
Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Volgens de wetenschappers doen ouders er goed aan met hun huilende baby vijf minuten rond te lopen. „Vijf minuten met het kind in de armen lopen of in een kinderwagen lopen, bevordert de slaap van huilende baby's”, schrijven ze. De bewegingen zorgen voor rust bij de baby's. Dat is ook te zien aan de hartslag.
Als uw baby eenmaal gewend is in zijn eigen bed te slapen en u uw baby op tijd naar bed brengt, valt hij meestal na een redelijke tijd zelf in slaap. Gaat uw baby huilen als u hem in bed legt, dan kan dit komen door de verwerking van prikkels. Daarna zal hij in slaap vallen.
In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten.
Een goede manier om je baby volledig te laten ontspannen is babymassage. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, de slaap, het immuunsysteem, de ademhaling en de spijsvertering.
Mobiliteit en prikkelbaarheid: sommige baby's met pijn zijn zeer geagiteerd, maar het omgekeerde ziet men ook: baby's die zeer stil en samengetrokken op hun bedje liggen. Een bewegingsloos liggende baby kan dus eveneens een aanwijzing zijn dat er iets niet in orde is.
Je baby kan slecht slapen wanneer de kamer te koud of juist te warm is.Ook kan veel lichtinval ervoor zorgen dat je baby niet in slaap kan komen. Dit geldt voor kinderen ouder dan drie maanden die nog geen goed dag- en nachtritme hebben. Nare dromen: net als volwassenen hebben oudere baby's nachtmerries.
Hoera. De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Wat ontdekte u over het effect van huilbaby's op ouders? ,,Moeders met huilbaby's ervaren stress, depressieve klachten en angst en hebben moeite zich aan hun baby te binden. Dit is problematisch, want als je moeite hebt om je goed te hechten, verergeren de klachten bij zowel de moeders als de baby's.
Het is geen gril, maar je baby heeft bepaalde gewoonten aangenomen in je buik, toen hij/zij bij valavond het meest alert en wakker was. Bovendien maakt je baby nog niet echt een onderscheid tussen dag en nacht en is dit huilen nodig om zich aan te passen aan het nieuwe ritme van slapen en wakker zijn.
Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Het kan tot wel 20 minuten duren voordat je baby in een diepe slaap belandt. Als je baby dus maar korte slaapjes doet van 20-30 minuten, bereikt hij de de diepe slaap niet of weinig.