In de derde week van de zwangerschap is de bevruchte eicel zich aan het innestelen in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn.
Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen.
Je herkent een innestelingsbloeding aan vlekjes in je ondergoed of als je met wc-papier langs de vagina veegt. De hoeveelheid bloed die je tijdens de menstruatie verliest, is elke maand ongeveer hetzelfde.
Lichte krampen: Je kunt een lichte krampachtige pijn rond de innesteling voelen, de innestelingspijn genoemd. Als je in de dagen hierna licht bloedverlies hebt, kan dit wijzen op een innestelingsbloeding. Het is ook mogelijk dat je de innestelingspijn verwart met menstruatiepijn.
Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.
Afscheiding. Na de innesteling kan je afscheiding een dikkere, “gomachtige” textuur hebben en helder of wit van kleur zijn.
Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.
Wist je dat zo'n 40 tot 50% van de bevruchte eitjes zich niet goed nestelt? Vaak merk je hier niets van. Je wordt gewoon ongesteld, alsof er niets gebeurd is. De bevruchte eicel en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.
Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Bij een embryo die na 3 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling dus 3 tot 9 dagen na de terugplaatsing plaats. Bij een embryo die na 5 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling na 1 tot 7 dagen na de terugplaatsing plaats.
Tijdens de eerste twee weken voelen veel vrouwen zich erg moe. Dit komt door het stijgen van de hoeveelheid progesteron in je lichaam. Progesteron helpt je lichaam en je baarmoeder om zich voor te bereiden op de zwangerschap. Dat vergt veel energie.
Om te bepalen wanneer de innestelingsbloeding precies plaatsvindt, vraag je je wellicht af hoe lang de innesteling duurt. De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.
Loop je vaak en veel te stressen, dan gebruikt je lichaam dat kostbare progesteron namelijk om extra stresshormonen aan te maken – en blijft er minder progesteron over. Jammer, want progesteron heb je namelijk nodig voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje goed kan innestelen.
Voor en na innesteling
Van alle embryo's die zich innestelen, sterft één op de vijf zo snel dat een vrouw op het moment dat ze haar ongesteldheid verwacht ook echt ongesteld wordt en dus nooit te weten komt dat ze zwanger is geweest.
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen.Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.
Misselijkheid is waarschijnlijk het meest bekende symptoom zwangerschap. Maar het is vaak geen zwangerschapssymptoom. Meestal treedt misselijkheid namelijk pas op zo rond de zes weken zwangerschap en dan weet je vaak allang dat je zwanger bent.
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.