Lekkage valt in principe onder de dekking, maar er zijn een aantal voorwaarden. Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties.
Vergoeding bij lekkage
Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. Waterleidingen. Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten. Centrale verwarming.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Als je dak lekt moet je de schade aan het dak melden bij je opstalverzekering. Die zal de schade dekken als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden. Over het algemeen zal een verzekering niet uitkeren bij schade die voorkomen had kunnen worden.
De waterschade in huis die het gevolg is van het lek in je dak is verzekerd. Het herstel van schade aan je dak door hagel of storm of andere plotselinge gebeurtenissen betalen we ook. Behalve als de schade veroorzaakt is door slecht onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting of roest.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
In de regel wordt onder gevolgschade verstaan: alle schade die niet direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Hoeveel kost een lekdetectie? Een professionele lektdetectie kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering.
Verzekering voor badkamer lekkage
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstalverzekering: ze zitten 'vast' aan je woning. Maar elektronische apparaten die in de badkamer staan of liggen, vallen onder de inboedelverzekering.
Bij waterschade door regen vergoeden je inboedel- en opstalverzekering over het algemeen gewoon de schades. Het moet dan wel om schades gaan waar je zelf niets aan kunt doen. Heb je bijvoorbeeld je slaapkamerraam open laten staan tijdens de regen, dan vergoedt de verzekeraar die schade niet.
Allergieën, huiduitslag en zelfs ademhalingsproblemen zijn veelvoorkomende gevolgen van schimmel door vocht in huis. Ook kan je gehele dakconstructie instabiel worden bij langdurige blootstelling aan waterlekkages.
Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk dan aan: Een boom die tijdens de storm omwaait en op jouw huis valt of op de schuur. Door de storm is er een lekkage ontstaan waardoor je waterschade hebt.
Ernstige lekkage in de woonruimte door aan- of afvoerleidingen van water. Onvoldoende daglicht in de woonkamer. Scheuren in de binnenmuren door verzakking. Loslatend pleisterwerk door vochtoverlast.
Bel je lekkage specialist voor reparatie
Is het lek gevonden? Dan krijg je van de lekdetectie specialist een lekdetectie rapport. Op basis daarvan kan de loodgieter of dakdekker je lekkage heel gericht repareren. Het beste bel je hiervoor jouw lokale lekkage specialist.
De gevolgen van een lekkage
Een lekkage kan een gehele dakconstructie aantasten. Aangezien er veel vocht in de constructie terecht komt, is er een groot risico op houtrot. Het grootste gevolg van lekkages zijn schimmels. Wanneer water het huis binnendringt op wat voor manier dan ook ontstaan er vochtige plekken.
Gebrek voor jouw rekening
In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening. Naast lekkage zijn andere veelvoorkomende verborgen gebreken: Asbest. Boktor of houtworm.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.