Bepaalde voedingssupplementen hebben een positieve invloed op de effecten van antidepressiva. Het medicijn zou vooral met omega-3 statistisch gezien een betere uitwerking hebben op de gemoedstoestand. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Melbourne en Harvard.
Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). Voor zorgprofessionals is er nog meer informatie beschikbaar over effecten van atypische antipsychotica en slaapmiddelen.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Vitamine D, net als de andere vetoplosbare vitamines A, E en K, neem je daarom het beste in bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op die manier kan het lichaam de vitamine vervolgens uit het vet in de voeding opnemen.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Niet alleen suiker, maar ook andere voedingsmiddelen vergroten de kans op een depressie. Mensen die veel worsten, croissants, gebakken aardappelen, friet en ander bewerkt voedsel eten hebben 41 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressie.
Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming. Bij depressie zie je vaak een te lage concentratie van deze stoffen in de hersenen.
Ongetwijfeld is sint-janskruid het plantaardige antidepressivum bij uitstek. Maar ook andere goed te verdragen geneeskrachtige kruiden kunnen van belang zijn voor de behandeling van stemmings- stoornissen.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
Het gebruik van magnesium bij de 112 deelnemers resulteerde na zes weken in een significante verbetering van depressie- en angstsymptomen. Dit positieve effect trad relatief snel – al na twee weken – op.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Van de meeste multivitaminepreparaten zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Enkele multivitaminepreparaten bevatten vitamine K (fytomenadion). Controleer in de bijsluiter van het product of het vitamine K bevat.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat uw lichaam minder vitamine B12 en magnesium kan opnemen. Als u de protonpomp- remmers maanden of jaren gebruikt, dan kunt u een tekort aan vitamine B12 of magnesium krijgen.
Angst en paniekaanvallen: Serotonine draagt bij aan het reguleren van de stemming. Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken. Bovendien kan dit gepaard gaan met fobieën en obsessieve gedachten.
Ga voor B-vitamines, vooral dan vitamine B1 (erwten, sinaasappel), B6 (bonen, eieren, rijst, kip, bananen) en B12 (eieren, tonijn, zalm, oesters). 9. Matig je consumptie van alcohol, maar ook van energiedranken op basis van guarana en cafeïne: in hoge dosis veroorzaken ze angst en zelfs depressieve symptomen.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.