In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Wij als mensen kunnen geluiden tussen de 16 Hertz en de 20.000 Hertz horen. Daarboven, het ultrasoon gedeelte, horen wij niet, maar hamsters wel! Hamsters kunnen geluiden tussen 80 Hertz en ongeveer 45.000 Hertz horen. Zij "praten" onderling met geluiden tussen de 32 en de 38 Kilohertz.
Doordat de dagen korter worden gaan de Russische Dwerghamster in wintervacht en verkleurd hun vacht naar een witte kleur. Dit begint meestal op de kop en onderaan de rug. Uiteindelijk kunnen de Russische Dwerghamster helemaal grijs/wit worden.
Hamsters verharen niet. Veel mensen met allergieën hebben geen symptomen in de buurt van hamsters. Dit komt omdat ze geen kleine huidschilfertjes verliezen.
Het veranderingsproces van zomervacht naar een wintervacht gaat vrij snel. Hun vacht kan dan veranderen naar lichtgrijs tot zelfs spierwit. De buikkleur verandert eveneens en wordt geheel wit. Ook worden de haren iets langer en donziger zodat ze nog beter tegen de kou kunnen.
Ben je geschikt als hamster-eigenaar? Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.
Bij de dwerghamsters is een specifieke opdeling gemaakt in soorten die sociaal zijn en soorten die dat niet zijn. De commissie heeft besloten dat dieren die je samen kunt houden een groter risico vormen op overbevolking. Deze dieren kunnen zich zeer snel vermeerderen.
Hamsters zijn fantastische huisdieren: ze zijn schattig, knuffelbaar en hebben veel karakter. Hamsters zijn geschikt voor zowel oudere kinderen als voor volwassenen en zijn een leuke toevoeging aan uw huishouden.
De Russische dwerghamster is de uitzondering, deze is wel overdag actief. De maximale leeftijd verschilt per soort. Gemiddeld genomen wordt “de hamster” tussen de 18-36 maanden oud.
De aanschaf van een Dwerghamster kan het beste bij een hobbyfokker of de opvang. Een hobbyfokker geeft de dieren de meeste zorg en aandacht, waardoor je verzekerd bent van een lief en tam hamstertje.
Van kameleons tot inktvissen: deze dieren kunnen de kleur van hun uiterlijk aanpassen om zich voor roofdieren te verschuilen, rivalen te intimideren of partners te lokken. De panterkameleon is inheems op Madagaskar en kan een regenboog van kleurtinten aannemen.
Hoe een kameleon van kleur verandert
Ook verschillende soorten vissen, amfibieën, reptielen en kreeftachtigen kunnen er wat van. De meeste dieren veranderen van kleur door een toename van bepaalde hormonen. Daardoor kan het enkele minuten of soms zelfs uren duren voordat de kleurverandering zichtbaar wordt.
Van de dwerghamsters is de Roborovski de kleinste met zo'n 4 tot 8 centimeter en een gewicht van maar 25 tot 45 gram. De Russische dwerghamster is ongeveer 7 tot 8 centimeter lang, de Campbelli en de Chinese dwerghamster 9 tot 12 centimeter. Deze drie wegen allen zo'n 40 tot 60 gram.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Russische Dwerghamsters leven in gebieden zoals Siberië waar het in de winter bijzonder koud kan worden met temperaturen van -30°C. Het lichaam van de dwerghamsters past zich hierop aan door enerzijds een wintervacht aan te maken en anderzijds energie te besparen.
Russische Dwerghamsters zijn schemerdieren, ze zijn in de avond, delen van de nacht en in de ochtend heel actief. Overdag zijn ze regelmatig wakker omdat ze in een cyclus van 4 a 5 uur slapen, dus ze zijn steeds wakker dan weer slapen dan weer wakker. Anders dan bij een Syrische Hamster die de hele dag slaapt.
Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt. Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.