Volgens een onderzoek uit 2017 onder leiding van Dr. Faulkner aan de Loughborough University in London blijkt dat een warm bad van een uur gelijk staat aan hetzelfde aantal calorieën (140) verbranden als een wandeling van 30 minuten.
"De verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je stofwisseling iets sneller is dan in rust. Hierdoor zal je bij het nemen van een warm bad iets meer calorieën verbranden dan als je op de bank ligt, maar zeker niet meer dan als je sport."
Het is niet te geloven, maar om af te vallen kun je ook gewoon wat vaker een warm bad nemen. Onderzoekers beweren dat dertig minuten badderen in een warm bad (40 graden) even goed is voor je gezondheid als een wandeling van 30 minuten.
Een halfuurtje douchen en afdrogen zorgt voor het verbranden van gemiddeld 98 kcal! Whatsappen, bellen, sms-en, we zijn er maar druk mee. Ooit weleens overwogen om erbij te gaan staan? Dan verbrand je in een halfuur tijd zomaar een slordige 80 kcal.
Gewoon stilzitten heeft een MET-waarde van 1. Een persoon van 85 kilo verbrandt tijdens een uur stilzitten dus 89,25 kilocalorieën. Voor het gemak kun je een MET-waarde van 1 gelijktrekken met je gewicht.
Dit lukt je waarschijnlijk niet eens binnen een dag ð. Om 500 kcal te verbranden moet iemand, van 57 kg, een uur lang roeien of 2 uur wandelen. Weeg je zwaarder, dan kost zo'n activiteit ook meer energie. Je zal dus met eenzelfde activiteit toch iets meer calorieën verbranden.
Hardlopen
Hardlopen is al jarenlang een populaire sport om calorieën te verbranden. Zowel hardlopen op de loopband als hardlopen in de buitenlucht zijn goede sporten voor mensen die willen afvallen. Met een uur hardlopen kun je tot wel 1000 calorieën verbranden!
Of voortaan wintersporten in je zwemkleding? Ja, het is waar: kou zorgt voor meer vetverbranding. Je verbrandt in dat half uur inderdaad meer calorieën dan als je in een aangename 20 graden op de bank zit. Een half uur sporten in de kou heeft helaas niet hetzelfde effect.
Het klinkt paradoxaal, maar een warm bad helpt je lichaam om af te koelen. "Dat komt omdat het de bloedvaten in de huid openzet", zegt Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven. "Als je uit bad komt, kan je lichaam sneller warmte verliezen door die open bloedvaten. En dat helpt om af te koelen."
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Het warme ontspannende badwater maakt je heerlijk rozig en bereidt je voor op een goede nachtrust. Het perfecte anti-stressmiddel zodat je de volgende dag weer opgeladen uit je bed stapt. Een lauwwarm of koel bad daarentegen zorgt voor een verfrissend effect en brengt je bloedcirculatie op gang.
Alhoewel het heel logisch klinkt, maakt de kou helemaal niet zo veel uit voor je verbranding. Bij comfortabele temperaturen verbrand je zo'n 75 kcal per uur. Een paar procent stijging of daling in dit getal zal niet gek veel uitmaken en dus is het effect minimaal. Hetzelfde geldt voor het drinken van ijskoud water.
Op een gewone stoel verbruikten de proefpersonen gemiddeld 76 kcal per uur, met het voetenbankje 98 en met de 'wiebelstoel' 89. Het verschil is dus maximaal 22 kcal per uur, of 176 kcal per werkdag van 8 uur.
Zo spelen naast je geslacht ook je lichaamsbouw, leeftijd, conditioneel niveau, hormonale verschillen, lichaamssamenstelling (zoals vetdistributie en spiermassa), efficiëntie van het zuurstofverbruik en nog heel wat andere facetten een rol. Een zwaardere persoon zal dus niet altijd meer kcal verbruiken.
Kooijman: 'Bruin vet zit onder meer bij de sleutelbenen. Met infrarood kunnen we meten hoe actief dat vet is, en hoeveel energie het verbrandt. ' Zo kijkt hij of bruin vet actiever wordt en meer energie verbrandt als mensen tussen matten liggen die langzaam afkoelen naar 4 graden Celsius.
Bruin vetweefsel zet energie die opgeslagen ligt in triglyceriden om in warmte via het zogenoemde ontkoppelingseiwit UCP-1. Recentelijk is ontdekt dat bruin vetweefsel aanwezig en actief is bij volwassenen. Het bevindt zich voornamelijk rond de aorta en in het supraclaviculaire gebied.
Hoe activeer je bruin vetweefsel? Kou is veruit de beste stimulans voor aanmaak van bruin vet. Onderzoek toont aan, dat mensen wel tot 15% meer energie verbruiken in koude omstandigheden. Als je dagelijks 2 uur lang in 17 graden Celsius doorbrengt, zorgt dit voor een toename van de activiteit van bruin vet.
Om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7000 kcal minder innemen en/of meer verbruiken. Dus wil je in 1 week 1 kilo afvallen, dan komt het erop neer dat je élke dag een verschil van 1000 kcal moet overbruggen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
We weten inmiddels dat je 7000 calorieën per week meer moet verbranden om 1 kilo af te vallen. Dat is 1000 calorieën per dag minderen. De beste methode is om dagelijks 500 calorieën met beweging te verbranden en 500 calorieën besparen door minder te eten.
Elf uur hardlopen
Om een kilo vetweefsel kwijt te raken, moet je ongeveer 7.000 calorieën minder binnenkrijgen of 7.000 calorieën extra verbruiken door te bewegen. “Stel, je weegt 65 kilo en gaat een uur voetballen. Per kilo lichaamsgewicht verbruik je daarbij zeven calorieën per uur.