Voedingswaarde lever Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Vooral kippenlever zit boordevol ijzer. Het ijzer dat in de lever wordt aangetroffen, wordt gemakkelijk door het lichaam verteerd. IJzer helpt het lichaam om rode bloedcellen aan te maken en houdt je bloed gezond.
Varkenslever is niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer.
Volgens de kenners de lekkerste lever. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog.
Zo krijg je al het goede van orgaanvlees binnen, ook als je het niet over je tong kunt verkrijgen om het regelmatig te eten. Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt).
Uw lever maakt vervolgens zelf meer galzuren en gebruikt hiervoor cholesterol. Omdat de hoeveelheid cholesterol in uw lever hierdoor daalt, onttrekt uw lever meer LDL-deeltjes ('het slechte'cholesterol) uit uw bloed. Hierdoor daalt het cholesterolgehalte in uw bloed.
Voedingswaarde lever
Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees. Eet het gerust indien u ervan houdt, maar overdrijf er niet mee.
Bladgroenten: Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren. Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
(Smeer)leverworst. (Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen.
Orgaanvlees kopen
Het levert namelijk veel meer vitaminen en mineralen, maar toch is het goedkoper dan vlees. Dit komt simpelweg omdat er niet veel vraag naar is. Weinig mensen eten orgaanvlees en hebben er ook geen idee van dat dit zo gezond is.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Is het eten van lever goed voor je lichaam? Simpel antwoord: ja.Orgaanvlees zoals lever, hart en nieren zijn echte superfoods voor je lichaam. Ze zitten vol vitamines en mineralen en ze zijn één van de meest voedzame voedingsbronnen die er bestaan!
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
RUNDS LEVER prijs per kg € 12.25.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Lever bevat bijvoorbeeld veel vitamine A (een vet oplosbare vitamine). Lever bevat ook veel vet, wat je lichaam van nature helpt om de vitamine A die je net hebt gegeten op te nemen.
Voedingswaarde. Lever heeft onder de vleessoorten een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals veel hoogwaardig ijzer, vitamine B12 en andere B-vitamines en vitamine A. Het is ook een heel goede bron van veel mineralen, zoals fosfor, ijzer, koper, selenium en zink én van eiwitten (aminozuren).
Runderlever is een bijzonder rijke bron van folaat, choline, vitamine A, vitamine B12, co-enzym Q10 en biologisch beschikbaar ijzer. Runderlever is één van de hoogst geconcentreerde voedingsbronnen die in de natuur te vinden zijn.
2 gram vezels. 6,4 milligram ijzer. 1,6 milligram vitamine B12. 12,3 milligram niacine.
Vlees kun je minimaal 6 maanden in de vriezer bewaren zonder dat de smaak hier onder te lijden heeft. De vriezer moet dan wel minimaal -18 graden zijn en moet het vlees vacuümverpakt zijn. Pas op met orgaanvlees (zoals lever of hart) die kunnen na 6 maanden echt niet meer gebruikt worden.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.