Hoeveelheid eiwit in pindakaas:4 gram.
Veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas een gezond product is.
Daardoor bestaat ook 'gewone' pindakaas voor pakweg een kwart uit eiwit. Met een boterham met proteïnepindakaas krijg je zo'n 5,5 gram eiwit binnen, met gewone pindakaas een kleine 4 gram. Dus ontzettend veel maakt het niet uit.
Om elke maaltijd zo'n 20 gram eiwit te eten is lastig als je het uit één product moet halen. Maar een samengestelde maaltijd met groenten, granen en een klein stukje vis, vlees of peulvruchten levert je al snel voldoende eiwit op.
Eiwitten kun je zowel uit dierlijke als plantaardige voeding halen. De meeste soorten vlees en gevogelte zijn eiwitrijke producten. 100 gram mager vlees (rund, varken, lam of kip) bevat +/- 20 gram eiwit.140 gram vette vis als zalm, sardines of makreel bevat ongeveer 20 gram eiwit.
PINDAKAAS EN SPIEROPBOUW
Vooral onze smaken super crunchy en super creamy zijn een goede toevoeging op je sportdieet. Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
De gemiddelde inhoud van een eetlepel is vaak tussen de 10 en 12 milliliter, terwijl er in recepten vaak wordt uitgegaan van 15 milliliter. Bij theelepels moet je uitgaan van een inhoud van 5 milliliter.
Naast het hoge eiwitpercentage van maar liefst 48,2% bevat Protein Peanut Butter ook nog eens 47% minder vet dan de bekende pindakaas. Denk hier twee keer zoveel eiwit bij én de helft aan suikers, en je hebt de meest ideale pindakaas gevonden.
Het advies is daarom om dagelijks 1 handje (15-25 gram) ongezouten noten te eten. Een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas valt hier ook onder.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
De aanbevolen dagelijkse eiwitinname in de normale voeding bedraagt 0,8 à 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram komt dit dus neer op 56 tot 70 gram per dag, wat eigenlijk zeer gemakkelijk via normale voedingswaren kan gebeuren (zie tabel 1 hieronder).
De eetlepel uit je besteklade heeft vaak een inhoud van ergens tussen de 10 en 12 ml. Maar natuurlijk zijn niet alle lepels van hetzelfde formaat. Hetzelfde geldt voor een theelepel of een koffielepel: daar heb je verschillende maten van.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.
Ja.Pindakaas en sporten gaan samen als peper en zout. Dit geldt met name voor duur- en krachtsport − pindakaas geeft je hartstikke veel energie. Vezels, eiwitten en vet, waarvan een groot deel onverzadigd.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht.
Aanbevolen hoeveelheid eiwit
Een menselijk lichaam heeft rond de 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan eiwit nodig. Deze hoeveelheid geldt voor normaal actieve, gezonde mensen om alle basisfuncties in het lichaam te kunnen vervullen, stelt het Voedingscentrum.
1 eetlepel (9 gram) eiwitpoeder bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?