De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Negen vitamines en mineralen
Verschillende vitamines en mineralen geven je energie. De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen. En ook magnesium en ijzer helpen een handje.
Een slaapstoornis is soms de onderliggende oorzaak van chronische vermoeidheid. Misschien heb je bijvoorbeeld slaapapneu, een aandoening waarbij je ademhaling kort pauzeert terwijl je slaapt. Hierdoor krijgen je hersenen en lichaam 's nachts niet genoeg zuurstof, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Het mineraal is van cruciaal belang voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem.
Meestal is tussen de opname van natuurlijke of synthetische vitamines geen verschil. Behalve van de vitamines D, B5, B6, foliumzuur en B12. Daarvan is bekend dat juist de synthetische vorm beter wordt opgenomen. Bij vitamine E is het omgekeerd: hier wordt de natuurlijke vorm beter opgenomen door het lichaam.
Groene thee is een van de gezondste theesoorten van allemaal. Er zitten ontstekingsremmende eigenschappen in, waardoor 't virussen tegengaat en bacteriën doodt. Dankzij de vele antioxidanten helpt een kopje ook bij stress en vermoeidheid en geeft het een welkom duwtje in de rug bij het afvallen.
Bekend is dat bij tachtig tot negentig procent van de mensen ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot maanden weer overgaat. Bij een klein deel (minder dan twintig procent) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kan sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS).
Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Appels bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen die snel energie laten vrijkomen. Sinaasappels bevatten dan weer heel veel vitamine C. Bij de opname van vitamine C ben je tot twee uur daarna minder moe. Eén van de goedkoopste dingen die je kan eten voor een opkikker is een banaan.
Eet onder andere dagelijks verse groenten en fruit boordevol vitamines en mineralen. Zet langzame koolhydraten als volkorenbrood en zilvervliesrijst op je menu. Die geven je een verzadigd gevoel. Drink veel water en neem mager vlees, vis of vleesvervangers voor je eiwitbehoefte.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.
Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers. Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed.
Verhoogde prikkelbaarheid, sneller uitvallen, eerder boos worden. Concentratie- en geheugenproblemen, gauw afgeleid zijn, zich minder goed kunnen concentreren op taken, en daardoor vaak minder goed kunnen onthouden. Minder kunnen verdragen: minder goed tegen geluid, drukte en/of licht kunnen.