Enkele aanbevolen vissoorten om toe te voegen aan je koivijver: goudwinde, sterlet, zeelt en vooral grondel.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Koi vinden levend voedsel een lekkernij, zoals garnalen, wormen en kokkels. Deze bevatten veel eiwitten. Ook muggenlarven en kikkervisjes zullen de koi lekker vinden. Geef de koi niet alleen levend voer, maar zo nu en dan als aanvulling.
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water. Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden. Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei. Waterkwaliteit is de belangrijkste factor.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Als vuistregel kun je aanhouden, dat er per kubieke meter vijverwater ( 1.000 liter) ongeveer 20 cm vis in de vijver kan. Met een goed UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kun je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 liter.
Steuren zijn bijna niet vatbaar voor ziektes
Een groot voordeel is de resistentie van ziektes. Steuren zijn compleet ongevoelig voor parasieten. Als je Koi parasieten hebben, zal je steur er nooit last van hebben. Wel is het wat lastiger om een vijver met steur te behandelen mocht je toch parasieten op je Koi hebben.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of zonnebaars (15 cm).
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi. Vanaf het vierde jaar vertraagt de groei snel. In ongeveer 8 tot 10 jaar groeien Koi uit tot de maximale lengte. Daarna kun je weinig tot hooguit een enkele centimeter aan groei per jaar verwachten.
Bij een watertemperatuur tussen de 8 en 13 graden kunt u uw koi het beste tarwekiem geven; hier zitten veel eiwitten in wat de koi makkelijker kan verteren. Komt de watertemperatuur boven de 13 graden, dan kunt u de standaard brokjes gaan voeren aan uw koi.
De koi mag in principe alles eten wat de mens ook eet, gebruik echter altijd een kwalitatief goed zomervoer als basis. Dit kunt U aanvullen met b.v Pasta voeders, kleur versterkende voeders, levend voer, bruinbrood, groente, fruit. Voer de koi echter niet meer dan dat ze in circa 5 minuten opeten.
In Tsjechië en Slowakije is een kerstavond zonder karper bijna ondenkbaar, en ook in Polen, Roemenië en Hongarije komt de vis veelvuldig op tafel. Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Laag zuurstofgehalte in het vijverwater
Hoe minder zuurstof er aanwezig is in het water, hoe meer de vissen gestrest raken. Plaats vijverbeluchting om meer zuurstof aan het vijverwater toe te voegen. Dan moeten de stresssignalen snel minder worden.