ETF's kunnen op elk moment tijdens normale beurstijden worden verhandeld, met gebruik van alle gebruikelijke transactiemethoden voor aandelen (zoals marktorders, limietorders, stoporders, short verkopen en op prolongatie kopen).
Daarnaast zijn Trackers tijdens de beursdag continu te verhandelen, net als bijvoorbeeld aandelen. Beleggingsfondsen zijn meestal één keer per dag verhandelbaar.
Wanneer een ETF van de beurs gehaald wordt, en geliquideerd wordt, zal de sponsor alle assets under management verkopen. Dit zijn bijvoorbeeld de aandelen in de portfolio van het fonds.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
Voor aandelen ETF's ontvangt het fonds dividenden op de aandelen in de samenstelling, welke worden doorgegeven aan de beleggers in de ETF. Het fonds geeft ook winsten door die zijn gemaakt bij de verkoop van aandelen.
Kan een ETF negatief worden? Nee, de koers van een ETF kan niet negatief worden.
Potentieel hoge kosten
ETF's worden vaak in één zin genoemd met lage kosten. Dat is vaak terecht, want de lopende kosten van een ETF (beheerkosten) zijn vaak lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen. Toch is het belangrijk om goed naar de kosten van een ETF te kijken.
In een indexfonds of ETF dat een dergelijke index volgt zitten dan aandelen van duizenden bedrijven. Een uitstekend voorbeeld daarvan is het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Daarmee beleg je via slechts één fonds in meer dan 3.000 van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.
Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.
De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio's is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding.
Het eerste voorbeeld van een risicovolle ETF is de Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF. Deze ETF volgt de Amerikaanse S&P 500 inverse. Dit betekent dat je rendement hoger wordt wanneer de index daalt. De ISIN-code van deze ETF is LU0322251520.
Veilig beleggen met een ETF? Dit is redelijk veilig maar wel afhankelijk van waarin de ETF belegt. Met een ETF beleg je tenslotte automatisch in meestal een groep aandelen. Door in meerdere ETFs tegelijkertijd te beleggen stijgt de veiligheid simpelweg doordat de spreiding nog groter wordt.
Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden. Dit is en blijft volkomen afhankelijk van de onderliggende stukken van de ETF en naar welke tijdsperiode gekeken wordt.
Welke dag van de week u moet kopen? Dat is maandag. Bedrijven zijn geneigd slecht nieuws in het weekeinde te publiceren en daarom dalen de koersen maandags iets vaker dan op andere dagen. Dus is dat het beste moment om te kopen.
ETF's handelen continu op de beurs, net als aandelen. Dat is een belangrijk verschil met beleggingsfondsen die je één keer per dag tegen één koers kunt kopen of verkopen. Dus in principe kun je uit je positie in ETF's stappen op elk moment dat de beurs open is.
Je kunt ETF's kopen wanneer de betreffende beurs open is. Aangezien beurzen op verschillende tijdstippen geopend zijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de handelsuren van de specifieke beurs.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Dat hangt natuurlijk van je leeftijd af en van hoeveel geld je beschikbaar hebt. Wij hebben als gouden regel: schrijf maandelijks tien procent van je inkomen over op een beleggingsrekening. Als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.”
Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.
Een ETF kan 1 tot 5 sterren scoren en dat is afhankelijk van het rendement dat in het verleden is geboekt. Hoe beter de prestaties, hoe meer sterren. Naast het rendement kijkt het beoordelingssysteem ook naar risico, volatiliteit en kosten.
Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF's je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven. In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF's nodig hebt.
De lopende kosten van een ETF betaal je jaarlijks. Het is een percentage over het bedrag dat je in de ETF hebt geïnvesteerd. Als je €10.000 in een ETF hebt geïnvesteerd en de TER is 0,20%, dan betaal je elk jaar dus €20. De beheerders van een ETF bekeken deze kosten voor het opzetten en onderhouden van de ETF.
ETF's zijn voor veel beleggers voordelig. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn de handelsflexibiliteit, brede marktblootstelling en relatief lage kosten. Flexibiliteit: Zoals gezegd handelen ETF's als aandelen, waardoor ze flexibeler zijn in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen.