Afhankelijk van jouw BBQ kun je deze behoorlijk opstoken. De luxe varianten kunnen vaak tot 400 graden komen wanneer je alle schuifjes openzet. Een gemiddelde kolenbarbecue daarentegen zal gemakkelijk aan de 250 graden komen wanneer je voldoende kolen gebruikt.
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.
Barbecue is ontleend aan het Amerikaans-Engels en heeft de Engelse spelling behouden in het Nederlands. Het Engelse woord barbecue gaat terug op het Spaanse barbacoa, dat waarschijnlijk uit het Taino komt, een indianentaal die op Haïti werd gesproken. Ook het Spaanse woord barbacoa wordt met een c gespeld.
Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd. Het woord luidde daar barbecoa.
Bijgerechten voor het bbq'en
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
n de 19e eeuw werd het barbecueën een culinaire techniek, vooral geliefd in het Amerikaanse zuiden. Omdat hier voornamelijk varkens werden gehouden, was varkensvlees het belangrijkste vlees op de barbecue.
Je start met een 4 à 5-tal houtblokken te doen branden zoals in een openhaard. Laat dit geheel branden tot de vlammen een maximale hoogte bereikt hebben van 10 à 15cm en plaats intussen de grill zo dat het vuur deze juist niet raakt. Je krijgt nu een vergelijkbaar effect als met houtskool: een gloeiende massa.
Het meervoud van barbecue is 'barbecues'.
Een barbecuerooster kun je ook gemakkelijk schoonmaken door het in een vuilniszak te stoppen. Leg de zak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er een ketel kokend water bij. Bind daarna de zak dicht en laat alles een nacht rusten. De volgende dag kun je het rooster moeiteloos schoonwrijven met een borstel.
Tijdens het koken komen sappen, vetten en suikers vrij die naar de bovenkant van de grill stijgen. Als ze opwarmen, creëren ze rook. De reden waarom je barbecue rookt, is omdat je warmtebron misschien te heet is of je je vlees te dicht bij het vuur hebt geplaatst.
Neem een brikettenstarter en vul deze eens voor de helft en bekijk hoe de temperatuur te regelen is met de schuiven. Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel!
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Welk vlees bak je best als eerste op de barbecue? Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker en laat de briketten goed branden. Na ongeveer 20 minuten is de kant-en-klare BBQ klaar voor gebruik.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
GEBRUIKSAANWIJZING BRIKETTENSTARTER
Na ongeveer 30 minuten (bij briketten) of na 15-20 minuten (bij houtskool), wanneer de inhoud bedekt is met een grijze aslaag, kunt u de inhoud op het kolenrooster of in de brikettenhouders schudden.
Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden.
Barbecue pakket compleet Royal – 20 personen – voor € 8,80 per persoon.
Vang vet en marinade op
Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt. Dit zorgt voor extra rookontwikkeling en schadelijke PAK's op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.