Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of, de nu verboden vis, de zonnebaars (15 cm).
Meet regelmatig de waterwaarden om te weten wanneer het water veilig is. Daarna kun je dieren toevoegen. Kan een aquarium zonder filterpomp? Nee, een pomp zorgt voor noodzakelijke watercirculatie en zuurstof.
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Veel Waterpest, Hoornblad, Cabomba en weinig vissen. Dan kan het best zonder filter.
Goudvissen en sluierstaarten kunnen goed op koud water. Sterker nog, ze moeten op koud water tussen de 10 en 18 graden. Je ziet ze vaak terug in vijvers, koudwater plantenbakken of in de Nederlandse natuur! Ze worden wel eens losgelaten in sloten en meren.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Goudvissen zijn echte rommelmakers. Ze wroeten in de bodem en eten veel. Zonder goed filter zal het water in je vissenkom snel vervuilen. Door de vorm is het eigenlijk niet mogelijk om een filter op de juiste manier aan te sluiten in een vissenkom.
Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen.Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen.
Je kan guppy's perfect tijdelijk houden zonder filter en verwarming hoor. Zet ze op kamertemperatuur en dat is voldoende. Wel zou ik veel water verversen en de planten kan je er ook in doen.
Als je dagelijks wat minder voeding geeft dan kan je om de 2 dagen wat water verversen. Als je dit aanhoudt kan je zeker 1 week verder doen.
Wanneer je net een aquarium hebt opgestart kun je nog niet direct visjes toevoegen.Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Dit heeft te maken met de opstart van de biologische processen in je aquarium en de waterwaardes.
Een nieuwe vis laten wennen
Als de nieuwe vissen gezond zijn, kan je ze introduceren bij de andere. Als er nog geen andere vissen aanwezig zijn, mag je de dieren meteen in hun uiteindelijke aquarium of vijver plaatsen. Vissen verdragen geen plotse verschillen in waterwaarden en –temperatuur.
Je kunt niet meteen vissen in je aquarium plaatsen. Laat je aquarium 2 tot 3 weken rijpen, daarna zou alles in orde moeten zijn. Je kunt voor de zekerheid ook een watertest doen voordat je je vissen in je aquarium plaatst.
Je herkent een zieke vis aan samengeknepen vinnen of aan witte puntjes op de vis. Je vissen gaan dood, dit kan komen door ziektes. Parasieten, bacteriën en virussen kunnen erge gevolgen hebben voor de vis en deze kan uiteindelijk daaraan doodgaan.
In al die verschillende omgevingen leven andere vissen. Er zijn vissen die alleen in stromend rivierwater water leven, zoals de beekforel, vlagzalm en barbeel. Andere vissen, zoals karpers en baarzen overleven alleen in stilstaand water. Anemoonvissen (Nemo) leven in zout water, goudvissen in zoetwater.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Brak water kan ondiep zijn, warmt dan snel op en is daarom een goede paaiplaats voor brakwatergrondel, driedoornige stekelbaars, grote koornaarvis, zwarte grondel, dikkopje en andere vissen. Een verbinding met de zee is voor vissen van groot belang.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
Vrijwel iedere visser begint met het vissen op “witjes”, met als hoofdmoot de blankvoorn. Niet zo vreemd overigens: de blankvoorn is vrij gemakkelijk vangbaar. Bovendien is het vissen op blankvoorn al mogelijk met een eenvoudige hengeluitrusting.
Voor beginners is een koudwateraquarium het meest geschikt. Je hebt geen verwarmer nodig, dus je hoeft de temperatuur niet nauwlettend in de gaten te houden. Het meest bekende type koudwateraquarium is een aquarium met goudvissen.