Ongeveer 70 procent van de vrouwen met PMS-klachten merkt een gunstig effect van deze medicijnen. Voorbeelden zijn fluoxetine (Prozac®), paroxetine (Seroxat®) en sertraline (Zoloft®). Welke het beste werkt is niet bekend; er is geen onderzoek dat de werking heeft vergeleken.
Als u er goed mee leert omgaan, kunnen de klachten minder worden. Gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen helpen meestal om u beter te voelen. Zorg dat u weinig stress heeft in de dagen dat u last heeft van PMS. Gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts of met een psycholoog kunnen helpen.
Bij PMS ontstaan de klachten na de eisprong. De eisprong vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan. Dit hormoon speelt een rol bij PMS.
Het hormoon oestrogeen is één van de hormonen die ook in 'de pil' zit. Een middel met alleen oestrogeen helpt vaak ook om de pms-klachten te verminderen. Progesteron is één van de hormonen die in 'de pil' zit en die de eisprong remt.
Er is geen behandeling beschikbaar die effectief is voor alle vrouwen met PMS. SSRI´s verdienen de voorkeur (fluoxetine, paroxetine, sertraline, fluvoxamine, citalopram) in de behandeling van PMS nadat leefstijladviezen enzovoort niet succesvol zijn gebleken.
Orale anticonceptiva (OCP, de Pil)
Orale anticonceptiva zijn ook een eerstelijnsbehandelingsoptie voor PMDD. De pil bevat twee vormen van vrouwelijke hormonen, waaronder ethynylestradiol (oestrogeen) en drospirenon (progestageen/synthetisch progesteron). Sommige pillen bevatten mogelijk alleen progestageen.
Het unieke aspect van PMDD is dat het maandelijks optreedt rond je menstruatiecyclus, meestal een week of twee voordat je menstruatie begint. Het kan zijn dat je op de eerste dag van je menstruatie je beter begint te voelen en dat de symptomen voorbij zijn.
Klachten als gevolg van PMS beginnen vaak na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS minder vaak voor. Na de overgang verdwijnen de klachten. Naar schatting 4% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS.
Bij PMS gaat het vooral om vrouwen tussen de 35-44 jaar, zonder een medicamenteus gereguleerde cyclus. Het kan zijn dat vrouwen – juist omdat ze klachten van PMS ervaren – overgegaan zijn tot regulatie van de cyclus door middel van orale anticonceptie en dat daardoor hun PMS-klachten zijn verdwenen.
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Beweging bevordert de aanmaak van endorfinen. Deze stof zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten, maar bewegen helpt. Door te sporten zal je stemming verbeteren en krijg je een energieker en positiever gevoel.
PMS staat voor een hele hoop symptomen en gevoelens die je kunt krijgen. Die kunnen mild zijn, maar in sommige gevallen zeer ernstig. Ze kunnen een dag duren, maar soms ook wel twee tot bijna drie weken en dat iedere maand weer.
Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het? De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden.
- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.
prikkelbaarheid, vermoeidheid) die optreden tijdens de periode net vóór de menstruatie. De klachten zijn soms ernstig genoeg om het normale functioneren te bemoeilijken. Men spreekt pas van PMS wanneer minstens één emotioneel en één fysiek symptoom aanwezig zijn gedurende 5 dagen vóór aanvang van de menstruatie.
Oorzaak van hoofdpijn tijdens de menstruatie
De hoofdpijn die je ervaart tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Bij PMS-klachten doe je er goed aan een vitamine B-complex te slikken. Vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur kunnen je klachten aanzienlijk verminderen. Omdat de B-vitamine elkaar aanvullen kun je ze beter niet los slikken maar in een complex. De B-vitaminen kun je het beste om de dag innemen bij een grote maaltijd.
Een deel van de vrouwen met PMS heeft dermate zware klachten dat we spreken van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder, ofwel PMDD. Het belangrijkste verschil met PMS is dat de klachten vooral emotioneel van aard zijn en zo heftig dat ze een enorm negatieve invloed op het dagelijks functioneren hebben.
Onderzoeken wijzen uit dat ze in deze periode een tekort aan het gelukshormoon serotonine hebben in de hersenen. Dat kan een genetische oorzaak hebben en is bovendien waarschijnlijk erfelijk. PMS-klachten worden lang niet altijd serieus genomen en PMS-patiënten worden niet zelden gezien als aanstellers.
Dosering driemaal per dag 1000 mg, na het eten. De capsules moeten worden ingenomen drie dagen voor de klachten beginnen (voor de meeste vrouwen is dat ongeveer tien dagen voor de komende menstruatie) tot aan het begin van de menstruatie.